Czy na pewno wiesz co jesz?
- Przeanalizuj jaką żywność spożywasz, czy:
wysokoprzetworzoną, zawierającą pestycydy i substancje
dodatkowe dozwolone, jakich organizm nie trawi, tylko odkłada je,
czyli chemię zatruwającą organizm. - zdrową, żywą, jak najmniej przetworzoną?
Każdy zdaje sobie sprawę z tego, że jakość dzisiejszych warzyw, owoców, produktów zbożowych,
mięsa i jego przetworów, mleka i jego przetworów, ryb, owoców morza i ich przetworów, nie ma takich wartości odżywczych jak 30 lat temu.
- Co jest tego przyczyną?
- wyjałowienie gleby uprawnej z minerałów, w związku ze
stosowaniem przez rolnictwo środków ochrony roślin – zwanych
pestycydami.
Ich zadaniem jest niszczenie m.in. szkodników zwierzęcych, grzybów, chwastów, owadów, bakterii, regulatory wzrostu,
usuwające liście i wiele, wiele innych. - skażenie środowiska: gleby, powietrza i wody szkodliwymi
związkami chemicznymi (metalami ciężkimi), - zanieczyszczenie żywności antybiotykami, czy hormonami,
- niszczenie składników odżywczych żywności podczas procesów
produkcji
Brak składników odżywczych w żywności jest przyczyną wielu chorób
przewlekłych – cywilizacyjnych m.in. cukrzycy, chorób układu krążenia,
nadciśnienia, otyłości, niepłodności, nowotworów.
Obecność metali ciężkich powoduje uszkodzenie, wątroby, nerek, mózgu,
kości, mięśni.
Ustalono, że rocznie człowiek spożywa ok. 2 kg substancji chemicznych.
Tutaj kolejne pytanie.
Czy substancje te gromadzisz, czy dbasz o to, by je usunąć?
To przecież skład chemiczny produktu spożywczego wiąże się z jego
wartością odżywczą.