Rola pestycydów w środowisku

Skoro zanieczyszczenie środowiska jest coraz większe, to przekłada się ono również na jakość wody i zawartość w niej pestycydów zarówno tej z kranu jak i wód butelkowanych (dla których normy są mniej rygorystyczne niż dla wody pitnej). 

Od pewnego czasu dostrzegamy modę na stosowanie wody butelkowanej, a nie z kranu. Co w niej jest? – odpowiedz sobie sam.

Spis treści

W poprzednim artykule, poruszyłam zagadnienia związane z:

 – zanieczyszczeniem środowiska plastikiem, zagrożeniami z tego wynikającymi oraz wpływem m.in. na jakość wody pitnej co przekłada się na nasze zdrowie.

 – jakością wody dostarczanej do naszych gospodarstw domowych i od czego jest ona uzależniona.

W świetle powyższych doniesień, każdy z nas powinien zadbać by woda z jego kranu była:

–  nie tylko zgodna w wymaganiami norm dla podstawowych parametrów, ale również

– bezpieczna; bez wszelkich innych trucizn: metali ciężkich, pestycydów, środków ochrony roślin, lekarstw

– bez mikroplastiku i Bisfenolu A

Bo jak już wiesz związki kadmu, cynku, ołowiu, pestycydów wypłukiwane do wody pitnej, nawet w niewielkich ilościach, odkładane są w organizmie przez lata. Kumulując się powodują nieodwracalne zmiany zdrowotne (rakotwórcze, mutagenne).

Zanieczyszczenie środowiska a nasze zdrowie

Wg portalu medonet.pl (link pod artykułem) w Polsce nie ma czym oddychać.

Skoro w atmosferze jest tyle zanieczyszczeń, to one z opadami dostaną się do gleby, rzek i jezior, a tym samym do ujęć wody pitnej.

Przemysł chemiczny dostarcza rolnictwu kilka tysięcy środków ochrony roślin, zwanych pestycydami i ciągle produkuje nowe, do:

– zwalczania chwastów,wpływ pestycydów - opryski

– grzybobójcze i grzybostatyczne,

– stymulujące lub hamujące procesy życiowe,

– potęgujące działanie innych substancji,

– wysuszające liście, pszczoły

– usuwające nadmierną ilość liści,

– likwidujące nadmierną ilość kwiatów.

Przestrzeganie norm stosowania pestycydów

Czy rolnicy  zawsze przestrzegają obowiązujące przepisy w stosowaniu tych substancji? – Często są tylko zainteresowani dochodem uzyskanym ze sprzedaży płodów rolnych?

Jak są przestrzegane przepisy związane ze:

– składowaniem i magazynowaniem nawozów, środków ochrony roślin.

– z postępowaniem z niezużytymi nawozami, środkami ochrony roślin, by nie zagrażały zdrowiu ludzi, zwierząt i środowisku?

Przecież stosowanie nawozów zwiększa ilość i dorodność upraw, jednak dzieje się to kosztem uszczerbku w ich jakości o czym więcej dowiesz się z    RAPORTU – PESTYCYDY

Owoce najbardziej skażone pestycydami

Przykłady:

 – miejsce nr 1; zajmują truskawki: w jednej truskawkapróbce stwierdzono 22 pozostałości pestycydów, a w 1/3 wszystkich próbek było 10 lub więcej pestycydów.

 – miejsce nr 2; szpinak – 97% próbek zawierało wpływ pestycydów - szpinakpestycydy,

 – miejsce nr 3;  nektarynki – 94% próbek nektarynkizawierało 2 lub więcej pestycydów, a 1 próbka miała resztki 15 pestycydów,

 – miejsce nr 4; jabłka – 90% miałowpływ pestycydów - jabłka pozostałości pestycydów, a 80% próbek zawierało difenyloaminę –pestycyd zakazany w Europie,

 – miejsce nr 7; wiśnie – 30% próbek zawierało  iprodion – pestycyd niedozwolony w Europie, który może powodować nowotwory

 – miejsce nr 8; gruszki – zawierały kilka wpływ pestycydów - gruszkipestycydów o wysokim stężeniu m.in. insektycydy i fungicydy. Ponad połowa zawierała pozostałości 5 lub więcej pestycydów

 – miejsce nr 11; ziemniaki – konwencjonalne wpływ pestycydów - ziemniakiuprawy miały więcej pozostałości pestycydów niż jakakolwiek inna. Pestycyd chloroprofam  występował najczęściej.

Najmniej pestycydów w owocach i warzywach znajdziesz w tym raporcie PESTYCYDY – RAPORT

Skoro są w owocach i warzywach są również w wodzie, ale więcej na ten temat w następnym artykule pt. Mikroplastik w wodzie butelkowanej i z wodociągu – do przeczytania którego Cię ZAPRASZAM.

14.12.2018r Autor

Krystyna Krutewicz

 

# # # # # # # # # # # #

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *