Rola pestycydów w środowisku
Skoro zanieczyszczenie środowiska jest coraz większe, to przekłada się ono również na jakość wody i zawartość w niej pestycydów zarówno tej z kranu jak i wód butelkowanych (dla których normy są mniej rygorystyczne niż dla wody pitnej).
Od pewnego czasu dostrzegamy modę na stosowanie wody butelkowanej, a nie z kranu. Co w niej jest? – odpowiedz sobie sam.
Spis treści
W poprzednim artykule, poruszyłam zagadnienia związane z:
– zanieczyszczeniem środowiska plastikiem, zagrożeniami z tego wynikającymi oraz wpływem m.in. na jakość wody pitnej co przekłada się na nasze zdrowie.
– jakością wody dostarczanej do naszych gospodarstw domowych i od czego jest ona uzależniona.
W świetle powyższych doniesień, każdy z nas powinien zadbać by woda z jego kranu była:
– nie tylko zgodna w wymaganiami norm dla podstawowych parametrów, ale również
– bezpieczna; bez wszelkich innych trucizn: metali ciężkich, pestycydów, środków ochrony roślin, lekarstw
– bez mikroplastiku i Bisfenolu A
Bo jak już wiesz związki kadmu, cynku, ołowiu, pestycydów wypłukiwane do wody pitnej, nawet w niewielkich ilościach, odkładane są w organizmie przez lata. Kumulując się powodują nieodwracalne zmiany zdrowotne (rakotwórcze, mutagenne).
Zanieczyszczenie środowiska a nasze zdrowie
Wg portalu medonet.pl (link pod artykułem) w Polsce nie ma czym oddychać.
Skoro w atmosferze jest tyle zanieczyszczeń, to one z opadami dostaną się do gleby, rzek i jezior, a tym samym do ujęć wody pitnej.
Przemysł chemiczny dostarcza rolnictwu kilka tysięcy środków ochrony roślin, zwanych pestycydami i ciągle produkuje nowe, do:
– zwalczania chwastów,
– grzybobójcze i grzybostatyczne,
– stymulujące lub hamujące procesy życiowe,
– potęgujące działanie innych substancji,
– wysuszające liście,
– usuwające nadmierną ilość liści,
– likwidujące nadmierną ilość kwiatów.
Przestrzeganie norm stosowania pestycydów
Czy rolnicy zawsze przestrzegają obowiązujące przepisy w stosowaniu tych substancji? – Często są tylko zainteresowani dochodem uzyskanym ze sprzedaży płodów rolnych?
Jak są przestrzegane przepisy związane ze:
– składowaniem i magazynowaniem nawozów, środków ochrony roślin.
– z postępowaniem z niezużytymi nawozami, środkami ochrony roślin, by nie zagrażały zdrowiu ludzi, zwierząt i środowisku?
Przecież stosowanie nawozów zwiększa ilość i dorodność upraw, jednak dzieje się to kosztem uszczerbku w ich jakości o czym więcej dowiesz się z RAPORTU – PESTYCYDY
Owoce najbardziej skażone pestycydami
Przykłady:
– miejsce nr 1; zajmują truskawki: w jednej próbce stwierdzono 22 pozostałości pestycydów, a w 1/3 wszystkich próbek było 10 lub więcej pestycydów.
– miejsce nr 2; szpinak – 97% próbek zawierało pestycydy,
– miejsce nr 3; nektarynki – 94% próbek zawierało 2 lub więcej pestycydów, a 1 próbka miała resztki 15 pestycydów,
– miejsce nr 4; jabłka – 90% miało pozostałości pestycydów, a 80% próbek zawierało difenyloaminę –pestycyd zakazany w Europie,
– miejsce nr 7; wiśnie – 30% próbek zawierało iprodion – pestycyd niedozwolony w Europie, który może powodować nowotwory
– miejsce nr 8; gruszki – zawierały kilka pestycydów o wysokim stężeniu m.in. insektycydy i fungicydy. Ponad połowa zawierała pozostałości 5 lub więcej pestycydów
– miejsce nr 11; ziemniaki – konwencjonalne uprawy miały więcej pozostałości pestycydów niż jakakolwiek inna. Pestycyd chloroprofam występował najczęściej.
Najmniej pestycydów w owocach i warzywach znajdziesz w tym raporcie PESTYCYDY – RAPORT
Skoro są w owocach i warzywach są również w wodzie, ale więcej na ten temat w następnym artykule pt. Mikroplastik w wodzie butelkowanej i z wodociągu – do przeczytania którego Cię ZAPRASZAM.
14.12.2018r Autor
Krystyna Krutewicz
#nawozy #nawozy sztuczne #owoce #owoce skażone #pestycydy #pestycydy w wodzie #pestycydy zakazane #pestycydy zakazane w Europie #przestrzeganie norm #środki ochrony roślin #warzywa woda pitna #zanieczyszczenie środowiska