Tylko dobre, zdrowe jedzenie spowoduje, że odporność Twojego organizmu nie przepuści żadnych patogenów, sprzyjających rozwojowi chorób cywilizacyjnych.

Spis treści

Dobre jedzenie, a kondycja organizmu

Co zrobić by zabezpieczyć kondycję organizmu. Wiadomo, że odporność immunologiczna uzależniona jest od naszego długofalowego działania. Odporności nie zbudujemy z dnia na dzień.

Dobre jedzenie Dobre jedzenie(2)

Nie tylko Covid19 czyha na nas każdego dnia, przecież nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzyca, codziennie zbierają swoje żniwo.

To one są wynikiem:

  • niezdrowego stylu życia,
  • nadmiernego stosowania używek,
  • życia w ciągłym stresie,
  • złej jakości pożywienia,
  • niewłaściwej diety,
  • zanieczyszczenia środowiska,
  • braku aktywności fizycznej.

Dobre jedzenie Dobre jedzenie(2)

Najwyższy czas zdać sobie sprawę z tego, że „martwe jedzenie” pełne konserwantów, cukru, soli, pestycydów, stabilizatorów, dodatków poprawiających smak, konsystencję, przedłużających trwałość w transporcie, to „krótka piłka”, to mieszanka wybuchowa, która wcześniej czy później doprowadzi Twój organizm do ruiny.

Jak wygląda Twoja flora jelitowa dzięki takiej żywności. Przybyło Ci kilka kilogramów podczas pandemii? Dlaczego, bo wystąpiły nieprawidłowości w funkcjonowaniu jelit, ze względu np. na mało zróżnicowaną florę bakteryjną.

Tylko dobre jedzenie, jak najmniej przemysłowo przetworzone dostarczy Ci wszystkie niezbędne składniki odżywcze

Twój drugi mózg to jelita

Skoro zdrowie zaczyna się w jelitach, to w nich zachodzą procesy wpływające na odporność – zdrowie Twojego organizmu.

Bakterie zamieszkujące Twoje jelita są bardzo wrażliwe. Jeżeli niewłaściwie się odżywiasz nie dbasz o aktywność fizyczną dostosowaną do wieku, sprawności fizycznej, to bakterie patogenne i prozapalne szybciej się rozmnażają.

Znacznie większe ryzyko osłabienia flory jelitowej jest w przypadku korzystania z hamburgerów, frytek, fast-foodów, czy dań „odgrzej i zjedz”.

(2)

To nie jest dobre jedzenie.

Jeżeli Twoja flora bakteryjna zostanie zubożona ze względu na niewłaściwe odżywianie jej, to zmienią się proporcje pomiędzy bakteriami. Pojawią się stany zapalne, trwające do czasu właściwego odżywienia mikrobioty?

Stany zapalne to problemy z metabolizmem:

  • gromadzenie się zapasów tłuszczu w konsekwencji nadwaga, otyłość,
  • insulinooporność prowadząca do cukrzycy,
  • niedobory witamin i minerałów,
  • wzrost ryzyka nadciśnienia, zawału, nowotworów,

Dobre jedzenieDobre jedzenie(2)

Dobrze funkcjonujące jelita, to gwarancja Twojego dobrego zdrowia.

Tylko, dobre jedzenie zawierające właściwe:

  • białko,
  • dobre tłuszcze,
  • węglowodany,
  • witaminy,
  • i minerały,
  • oraz nawadnianie organizmu żywą wodą, zapewni Ci prawidłowe funkcjonowanie.

Czym wspomóc jelita? Podpowiedzą Ci artykuły na blogu https://zgodnie-z-natura.pl/

Dobre jedzenie – co to znaczy?

Dla każdego dobre jedzenie znaczy coś innego. Jeden lubi posiłki ciepłe inny zimne. Jeden tłuste drugi chude. A co charakteryzuje polską kuchnię?

Najpopularniejsze potrawy polskiej kuchni to:

  • wszelkiego rodzaju potrawy z mięsa: wieprzowego, wołowego, cielęcego, drobiu, różnie przygotowywane – smażone, pieczone, gotowane (schabowy, golonka, kotlet mielony, bigos, gołąbki, galareta, kaszanki),

Dobre jedzenieDobre jedzenie(2)

  • zupy (rosół, żurek, krupnik, kapuśniak, barszcz czerwony, zupa pomidorowa, grzybowa, grochowa, fasolowe, chłodniki.
  • sosy, surówki, zasmażane buraczki, kapusta, desery, kremy, galaretki,
  • potrawy z kapusty, ziemniaków, buraków,

Dobre jedzenieDobre jedzenieDobre jedzenie(2)

  • pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, ciasta, ser twarogowy, dojrzewający, bundz, bryndza, śmietany o różnej zawartości tłuszczu,
  • ryby morskie i słodkowodne,
  • popularne wypieki i desery: babki, makowce, serowce, pierniki szarlotki, pączki faworki, kremówki.

(2)

  • specyficzne potrawy to: flaki, kiszonki z kapusty, buraków, ogórków, zsiadłe mleko, maślanka, kefir oraz konserwowane warzywa pikle, ogórki, cukinia, patisony, papryka, grzyby marynowane czy suszone, marmolady, dżemy
  • napoje: kompoty z różnorodnych owoców, kwas chlebowy alkohole,
  • tłuszcze, masło, smalec wieprzowy, kaczy, gęsi, słonina, boczek, obecnie coraz więcej oliwy i tłuszczów roślinnych.

    Różnorodność olbrzymia, wyrazistość potraw również, ale jest stosunkowo ciężka. Charakteryzuje się dużą ilością dań mącznych oraz  różnorodnością zup, tłustych sosów oraz panierowanych mięs.

    Nie brakuje warzyw, ryb słodkowodnych i aromatycznych przypraw.

    Można powiedzieć dobre jedzenie pod względem smakowitości, ale nie koniecznie pod względem zdrowotności.

    Jeżeli to dobre jedzenie przygotowywane jest w domu, to możemy powiedzieć, że nie zawiera substancji chemicznych jakie zawierają dania przygotowywane przemysłowo.

    Zwrócić też należy uwagę na to, że żywność przemysłowo przetworzona zawiera bardzo dużo substancji dodatkowo dozwolonych.

    Są one niejednokrotnie nie trawione przez organizm, tylko odkładają się w nim.

    Praktycznie, żadna instytucja nadzorująca produkcję przemysłową żywności nie kontroluje ile i jakie substancje dodawane są do danego produktu, ich wzajemnego oddziaływania na siebie, a nie mówię już o ich wpływie na zdrowie człowieka

Kontrola dodatków do żywności przez NIK

NIK (Najwyższa Izba Kontroli) w latach 2016 – 2018 (I kwartał) przeprowadziła kontrolę dotyczącą nadzoru nad stosowaniem dodatków do żywności.

Ustalono, że w tym czasie, dozwolonych do stosowania dodatków w żywności było 330, mogły one pełnić 27 funkcji technologicznych.

Podczas tych kontroli stwierdzono, że:

  • 70% diety konsumenta to żywność przemysłowo przetworzona.
  • coraz więcej produktów spożywczych zawiera substancje konserwujące, wypełniające, emulgujące, stabilizujące, czy wzmacniające smak i zapach.
  • z dietą w ciągu roku przeciętny konsument spożywa ok. 2 kg tych substancji,
  • organy odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności oraz zdrowie publiczne, nie monitorowały, ani nie oceniały dotychczas ryzyka związanego z kumulacją dodatków w żywności, czy interakcjami substancji dodatkowych z innymi składnikami diety, czy np. lekami.

Kogo kontrolowano:

  • Główny Inspektorat Sanitarny i niektóre podległe mu organy szczebla powiatowego,
  • Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz niektóre wojewódzkie inspektoraty,
  • Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych i niektóre wojewódzkie inspektoraty jakości.

Stwierdzono szereg nieprawidłowości w funkcjonowaniu tych instytucji.  A z przeprowadzonych kontroli wynikało, że producenci deklarowali średnio po 5 substancji dodatkowych w produkcie, natomiast  „zdrowa” sałatka warzywna ze śledziem i groszkiem zawierała 12 różnych substancji dodatkowych, a 19 dodatków zastosował producent w kiełbasie śląskiej – kiełbasa wieprzowo-drobiowa średnio rozdrobniona. Nie udokumentowano, czy ilości poszczególnych substancji dodatkowych zastosowano zgodnie z przepisami.

Podkreślić należy, że to nie jedyne nieprawidłowości jakie stwierdzono podczas tej kontroli (1).

Czy uważasz, że jest to dobre jedzenie?

Jakie wartości odżywcze może mieć kiełbasa śląska, wieprzowo-drobiowa, średnio rozdrobniona zawierająca tych 19 dodatków?

Dobre jedzenie – jego wpływ na kondycję człowieka

Każdy człowiek jest odpowiedzialny za swoje zdrowie.

Nie zatruwajmy swojego zdrowia takim „dobrym jedzeniem” jak to kontrolowane przez NIK, które przyczynia się do powstawania chorób,  tzw. cywilizacyjnych i zakłóca równowagę składników odżywczych w organiźmie.

Żywność przemysłowo przetworzona oprócz substancji dodatkowych dozwolonych ( konserwantów, barwników, polepszaczy smaku, zapachu,  barwy, substancji zapewniających wydłużoną trwałość),  zawiera również:

  • nadmierną ilość cukru,
  • soli,
  • tłuszczów utwardzonych,
  • nasyconych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, mogących prowadzić do rozwoju chorób tzw. cywilizacyjnych: depresji, miażdżycy zwiększając ryzyko udaru, zawału serca, Alzheimera, schizofrenii.

Taka żywność jest żywnością martwą (bezwartościową) niszczącą nasze zdrowie.

Z ilu dziennie posiłków przemysłowo przetworzonych składa się Twoja i Twojej Rodziny dieta?  Zauważ, że najbardziej zagrożone są tu dzieci. Czy Wasze zdrowie jest Ci obojętne?

Prawidłowo zbilansowana dieta poprawia kondycje człowieka i przeciwdziała czynnikom chorobotwórczym. To m.in. od diety zależy długość życia człowieka

Dlatego zacznij sprawdzać, co kupujesz, czytając skład surowcowy produktów.

Długość życia jest jednym z elementów wskaźnika rozwoju społecznego (Human Development Index, HDI), który ocenia jakość życia w krajach świata biorąc pod uwagę ich opiekę zdrowotną, edukację oraz zarobki wyrażone w parytecie siły nabywczej.

Poniżej lista krajów, w których żyje się najdłużej. Dane z 2018 r.

Kraj               Ogół populacji      Kobiety     Mężczyźni

Hong-Kong            84.7                87.6           81.8

Japonia                 84.5                87.5           81.3

Szwajcaria             83.6                85.5           81.7

Singapur               83.7                85.7           81.4

Włochy                 83.4                85.4           81.1

Hiszpania              83.4                86.1           80.7

Australia                83.3                85.3           81.3

Islandia                 82.9                84.4           81.3

Izrael                            82.8               84.4           81.1

Korea Południowa   82.8               85.8           79.7

Polska w tym rankingu plasuje się na 38. miejscu ze średnią 78.5 (82.4 dla kobiet i 74.6 dla mężczyzn).

Źródło: Human Development Report 2019.(3)

Długość życia, a dieta

Zdaniem naukowców, oprócz uwarunkowań genetycznych i kulturowych, sekret długiego życia człowieka  tkwi w diecie.

Najzdrowsze kuchnie świata

Jak nasza kuchnia pod względem zdrowotności wypada w porównaniu z innymi kuchniami

Czym charakteryzują się najzdrowsze kuchnie świata?

Świat się do nas przybliżył w związku z tym rozsmakowaliśmy się w różnych kuchniach świata.

Kuchnia japońska

(2)

kuchnia Japończyków uznawana jest za wzorową. Ich posiłki są małe, niskokaloryczne, ale bardzo urozmaicone.

Składają się z kilku potraw, dostarczających wszelkich składników odżywczych w idealnych dla człowieka proporcjach.

Podstawą diety są:

ryby  jadane pod różnymi postaciami (na surowo, duszone, smażone) – zapewniają im kwasy tłuszczowe omega-3, odgrywające olbrzymią rolę w profilaktyce miażdżycy, przepływie bodźców nerwowych, lepszym ukrwieniem mózgu,

owoce morza – krewetki, małże, ośmiornice, – są niskokaloryczne, a bogate a fosfor i wapń wpływające na mineralizację kośćca.

 ryż – najczęściej brązowy. Jest on bogaty w skrobię – cenne źródło energii i błonnika, nie wchłaniającego się w organizmie, nie dostarczającego kalorii, ale pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, daje uczucie sytości, ułatwia także przyswajanie węglowodanów i tłuszczów, reguluje poziom cholesterolu, poprawia pamięć

soja (pod postacią tofu) dostarczająca  pełnowartościowe białko, izoflawony poprawiające mineralizację kości, fitoestrogeny wykazujących działanie podobne naturalnym estrogenom, lecytyny, będące budulcem osłonek neuronów i przyspieszające przewodzenie impulsów nerwowych w mózgu, a tym samym poprawia jego pracę. Medycy twierdzą, że to fitoestrogeny obniżają poziom cholesterolu, chronią serce, przyczyniają się do zmniejszenia występowania choroby sercowo-naczyniowej, mają również działanie antynowotworowe,

mankamentem kuchni japońskiej, to zbyt duże spożycie soli (sos sojowy stosowany do wielu potraw) powodujące nadciśnienie i nowotwory żołądka.

Kuchnia śródziemnomorska

Dobre jedzenieDobre jedzenieDobre jedzenie(2)

Łączy tradycje kulinarne mieszkańców państw przylegających do basenu morza  Śródziemnego.

Charakteryzuje  się znacznym udziałem różnorodnych świeżych warzyw, owoców, ziół oraz obfitością owoców morza. Kuchnia w której nie może zabraknąć oliwy.

Spożywają umiarkowaną ilość mięs, głównie wołowinę i baraninę, w mniejszej ilości – wieprzowinę.

To oliwa jest najbardziej rozpowszechnionym produktem regionu, stosowanym w dużych ilościach do wielu dań.

Kuchnię tę można podzielić na;

  • wschodniośródziemnomorską, obejmującą: Grecję Turcję, Cypr Liban, Syrię, Izrael, Egipt.

Dobre jedzenie(2)

Tu najbardziej popularnymi składnikami dań są sery – feta, jogurty, halumi, natka pietruszki, mięta, cytryny, granaty, orzechy, zboża, ryż, kasza bulgur, płaskie chleby np. pita,

mięso baranina, jagnięcina, drób oczywiście najczęściej grillowane w formie gyrosów, kebabów, czy powszechnie stosowana ciecierzyca jako falafel, czy humus.

  • południowoeuropejską obejmującą; Włochy, Monako, Hiszpanię, południową Francję.

Tutaj charakterystycznymi elementami tradycji kulinarnej jest wino jako napój, ale też dodatek do dań.

Podstawowymi składnikami dań to ryż, makarony, chleb,  karczochy, pomidory, kapary, czosnek, bazylia, anchois, orzeszki piniowe.

Dobre jedzenie(2)

  • północnoafrykańską obejmującą Libię, Tunezję, Maroko i Algierię.

Jest to kuchnia najbardziej aromatyczna wśród kuchni śródziemnomorskich.

Stosowane przyprawy to kolendra, szafran, cynamon, goździki, kumin, chilli.

Słodyczy dostarczają suszone daktyle, morele, rodzynki, a charakterystycznym towarem są kiszone cytryny.

Z pszenicy durum – kuskus, czy kasza bulgur z gulaszami, mięsnymi daniami z baraniny czy jagnięciny.

 

(2)

Jednym słowem dieta śródziemnomorska jest bardzo różnorodna

Kuchnia arabska

W każdym z regionów różni się.

Wspólnymi jej elementami są: warzywa (papryka, pomidory, bakłażany, cukinia, pietruszka, cebula, czosnek)

owoce figi, cytryny, granaty, zioła i przyprawy,

ryż, kasze, strączki zwłaszcza ciecierzyca i soczewica.

(2)

Kuchnia meksykańska

Cieszy się bogactwem smaków, barw i aromatów. Najistotniejsza jest świeżość wszystkich składników i szybkie sporządzenie potrawy czyli tzw. jedzenie uliczne (street food).

Bardzo istotne są przyprawy, szczególnie ostra papryka chilli zarówno sproszkowana jak i surowa.

Najważniejsze produkty to fasola ponad 20 gatunków, kukurydza, papryka, pomidory, chilli, awokado, kakao, wanilia.

(2)

Podsumowanie

Myślę, że kuchnia polska wyróżnia się na tle najlepszych kuchni świata różnorodnością.

Każdy zakątek naszego kraju posiada swoje specjały (kuchnia podhalańska, mazowiecka, małopolska, podlaska, kurpiowska, śląska, kujawska, warmińsko-mazurska, pojezierza pomorskiego czy wielkopolska).

Kuchnia polska to nie tylko mączne dania, tłuste mięsiwa, zawiesiste sosy, kiszonki o dobroczynnym działaniu – usprawniające trawienie, poprawiają perystaltykę jelit i bogactwo witaminy C.

Ziemniaki wykorzystywane na 100 różnych sposobów. Pierogów z różnorodnymi farszami – od sera z ziemniakami, przez mięso, aż po kapustę z grzybami (kraszone cebulką i skwarkami) czy z różnorodnymi owocami. Ryby, raki, dzikie ptactwo – kaczki, gęsi, jarząbki, kuropatwy, bażanty, to również bogactwo lekkostrawnych bogatych w minerały kasz, wypieków, napojów, owoców.

(2)

Trudna do określenia ilość surówek, sałatek, dodatków do potraw, czy przetworów, owocowych, warzywnych, win owocowych, cydrów wódek.

Należy też zauważyć, sposób wykorzystania darów polskich lasów i łąk – jagód grzybów, ziół, które doskonale uzupełniają tradycyjne polskie dania.

Dzięki bogatej historii naszego kraju, na polskich stołach znajdziemy elementy różnych kuchni świata. To królowa Bona wprowadziła do naszej kuchni: cytryny, pomarańcze, figi, karczochy, pomidory, granaty.

Szlaki handlowe również wpływały na naszą kuchnie. Dzięki szlakowi tureckiemu dotarły do nas cynamon, goździki, migdały

Możemy powiedzieć, że kuchnia polska to mieszanka kuchni świata.

Tylko od osoby przygotowującej potrawy zależy czy będzie to dobre jedzenie. Czy serwowane jedzenie będzie ciężko czy lekkostrawne, skracające, czy wydłużające życie.

Uważam, że zawsze można coś zmienić, by poprawić swoje zdrowie.

Najważniejsze to zacząć od wyeliminowania żywności przemysłowo przetworzonej, która wg mnie jest wręcz trująca.

Życzę analizy swojej diety i skonstruowanie jej tak, by zabezpieczyła wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, co przełoży się na poprawę jakości i długości życia w dobrym zdrowiu.

Powodzenia

Krystyna Krutewicz

Zgodnie Z Naturą

zgodnieznatura.pl@gmail.com

18.06.2021r

 

#dobre jedzenie #odporność #kondycja organizmu #patogeny #choroby cywilizacyjne #styl życia #stres #pestycydy #konserwanty #sól #cukier #flora jelitowa #bakterie #fast-foody #hamburgery #mikrobiota #insulinooporność #zupy #surówki #żywność przetworzona #konserwanty #barwniki #polepszacze smaku #smak #zapach #konsument

Wykorzystane materiały

  1. https://www.nik.gov.pl/plik/id,18799,vp,21402.pdf
  2. https://pixabay.com/
  3. https://pulsmedycyny.pl/srednia-dlugosc-zycia-w-polsce-ile-lat-zyja-mezczyzni-a-ile-kobiety-998421

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *