Tylko dobre, zdrowe jedzenie spowoduje, że odporność Twojego organizmu nie przepuści żadnych patogenów, sprzyjających rozwojowi chorób cywilizacyjnych.
Co zrobić by zabezpieczyć kondycję organizmu. Wiadomo, że odporność immunologiczna uzależniona jest od naszego długofalowego działania. Odporności nie zbudujemy z dnia na dzień.
(2)
Nie tylko Covid19 czyha na nas każdego dnia, przecież nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzyca, codziennie zbierają swoje żniwo.
To one są wynikiem:
(2)
Najwyższy czas zdać sobie sprawę z tego, że „martwe jedzenie” pełne konserwantów, cukru, soli, pestycydów, stabilizatorów, dodatków poprawiających smak, konsystencję, przedłużających trwałość w transporcie, to „krótka piłka”, to mieszanka wybuchowa, która wcześniej czy później doprowadzi Twój organizm do ruiny.
Jak wygląda Twoja flora jelitowa dzięki takiej żywności. Przybyło Ci kilka kilogramów podczas pandemii? Dlaczego, bo wystąpiły nieprawidłowości w funkcjonowaniu jelit, ze względu np. na mało zróżnicowaną florę bakteryjną.
Tylko dobre jedzenie, jak najmniej przemysłowo przetworzone dostarczy Ci wszystkie niezbędne składniki odżywcze
Skoro zdrowie zaczyna się w jelitach, to w nich zachodzą procesy wpływające na odporność – zdrowie Twojego organizmu.
Bakterie zamieszkujące Twoje jelita są bardzo wrażliwe. Jeżeli niewłaściwie się odżywiasz nie dbasz o aktywność fizyczną dostosowaną do wieku, sprawności fizycznej, to bakterie patogenne i prozapalne szybciej się rozmnażają.
Znacznie większe ryzyko osłabienia flory jelitowej jest w przypadku korzystania z hamburgerów, frytek, fast-foodów, czy dań „odgrzej i zjedz”.
(2)
To nie jest dobre jedzenie.
Jeżeli Twoja flora bakteryjna zostanie zubożona ze względu na niewłaściwe odżywianie jej, to zmienią się proporcje pomiędzy bakteriami. Pojawią się stany zapalne, trwające do czasu właściwego odżywienia mikrobioty?
Stany zapalne to problemy z metabolizmem:
(2)
Dobrze funkcjonujące jelita, to gwarancja Twojego dobrego zdrowia.
Tylko, dobre jedzenie zawierające właściwe:
Czym wspomóc jelita? Podpowiedzą Ci artykuły na blogu https://zgodnie-z-natura.pl/
Dla każdego dobre jedzenie znaczy coś innego. Jeden lubi posiłki ciepłe inny zimne. Jeden tłuste drugi chude. A co charakteryzuje polską kuchnię?
Najpopularniejsze potrawy polskiej kuchni to:
(2)
(2)
(2)
Różnorodność olbrzymia, wyrazistość potraw również, ale jest stosunkowo ciężka. Charakteryzuje się dużą ilością dań mącznych oraz różnorodnością zup, tłustych sosów oraz panierowanych mięs.
Nie brakuje warzyw, ryb słodkowodnych i aromatycznych przypraw.
Można powiedzieć dobre jedzenie pod względem smakowitości, ale nie koniecznie pod względem zdrowotności.
Jeżeli to dobre jedzenie przygotowywane jest w domu, to możemy powiedzieć, że nie zawiera substancji chemicznych jakie zawierają dania przygotowywane przemysłowo.
Zwrócić też należy uwagę na to, że żywność przemysłowo przetworzona zawiera bardzo dużo substancji dodatkowo dozwolonych.
Są one niejednokrotnie nie trawione przez organizm, tylko odkładają się w nim.
Praktycznie, żadna instytucja nadzorująca produkcję przemysłową żywności nie kontroluje ile i jakie substancje dodawane są do danego produktu, ich wzajemnego oddziaływania na siebie, a nie mówię już o ich wpływie na zdrowie człowieka
NIK (Najwyższa Izba Kontroli) w latach 2016 – 2018 (I kwartał) przeprowadziła kontrolę dotyczącą nadzoru nad stosowaniem dodatków do żywności.
Ustalono, że w tym czasie, dozwolonych do stosowania dodatków w żywności było 330, mogły one pełnić 27 funkcji technologicznych.
Podczas tych kontroli stwierdzono, że:
Kogo kontrolowano:
Stwierdzono szereg nieprawidłowości w funkcjonowaniu tych instytucji. A z przeprowadzonych kontroli wynikało, że producenci deklarowali średnio po 5 substancji dodatkowych w produkcie, natomiast „zdrowa” sałatka warzywna ze śledziem i groszkiem zawierała 12 różnych substancji dodatkowych, a 19 dodatków zastosował producent w kiełbasie śląskiej – kiełbasa wieprzowo-drobiowa średnio rozdrobniona. Nie udokumentowano, czy ilości poszczególnych substancji dodatkowych zastosowano zgodnie z przepisami.
Podkreślić należy, że to nie jedyne nieprawidłowości jakie stwierdzono podczas tej kontroli (1).
Czy uważasz, że jest to dobre jedzenie?
Jakie wartości odżywcze może mieć kiełbasa śląska, wieprzowo-drobiowa, średnio rozdrobniona zawierająca tych 19 dodatków?
Każdy człowiek jest odpowiedzialny za swoje zdrowie.
Nie zatruwajmy swojego zdrowia takim „dobrym jedzeniem” jak to kontrolowane przez NIK, które przyczynia się do powstawania chorób, tzw. cywilizacyjnych i zakłóca równowagę składników odżywczych w organiźmie.
Żywność przemysłowo przetworzona oprócz substancji dodatkowych dozwolonych ( konserwantów, barwników, polepszaczy smaku, zapachu, barwy, substancji zapewniających wydłużoną trwałość), zawiera również:
Taka żywność jest żywnością martwą (bezwartościową) niszczącą nasze zdrowie.
Z ilu dziennie posiłków przemysłowo przetworzonych składa się Twoja i Twojej Rodziny dieta? Zauważ, że najbardziej zagrożone są tu dzieci. Czy Wasze zdrowie jest Ci obojętne?
Prawidłowo zbilansowana dieta poprawia kondycje człowieka i przeciwdziała czynnikom chorobotwórczym. To m.in. od diety zależy długość życia człowieka
Dlatego zacznij sprawdzać, co kupujesz, czytając skład surowcowy produktów.
Długość życia jest jednym z elementów wskaźnika rozwoju społecznego (Human Development Index, HDI), który ocenia jakość życia w krajach świata biorąc pod uwagę ich opiekę zdrowotną, edukację oraz zarobki wyrażone w parytecie siły nabywczej.
Poniżej lista krajów, w których żyje się najdłużej. Dane z 2018 r.
Kraj Ogół populacji Kobiety Mężczyźni
Hong-Kong 84.7 87.6 81.8
Japonia 84.5 87.5 81.3
Szwajcaria 83.6 85.5 81.7
Singapur 83.7 85.7 81.4
Włochy 83.4 85.4 81.1
Hiszpania 83.4 86.1 80.7
Australia 83.3 85.3 81.3
Islandia 82.9 84.4 81.3
Izrael 82.8 84.4 81.1
Korea Południowa 82.8 85.8 79.7
Polska w tym rankingu plasuje się na 38. miejscu ze średnią 78.5 (82.4 dla kobiet i 74.6 dla mężczyzn).
Źródło: Human Development Report 2019.(3)
Zdaniem naukowców, oprócz uwarunkowań genetycznych i kulturowych, sekret długiego życia człowieka tkwi w diecie.
Najzdrowsze kuchnie świata
Jak nasza kuchnia pod względem zdrowotności wypada w porównaniu z innymi kuchniami
Czym charakteryzują się najzdrowsze kuchnie świata?
Świat się do nas przybliżył w związku z tym rozsmakowaliśmy się w różnych kuchniach świata.
(2)
kuchnia Japończyków uznawana jest za wzorową. Ich posiłki są małe, niskokaloryczne, ale bardzo urozmaicone.
Składają się z kilku potraw, dostarczających wszelkich składników odżywczych w idealnych dla człowieka proporcjach.
Podstawą diety są:
ryby jadane pod różnymi postaciami (na surowo, duszone, smażone) – zapewniają im kwasy tłuszczowe omega-3, odgrywające olbrzymią rolę w profilaktyce miażdżycy, przepływie bodźców nerwowych, lepszym ukrwieniem mózgu,
owoce morza – krewetki, małże, ośmiornice, – są niskokaloryczne, a bogate a fosfor i wapń wpływające na mineralizację kośćca.
ryż – najczęściej brązowy. Jest on bogaty w skrobię – cenne źródło energii i błonnika, nie wchłaniającego się w organizmie, nie dostarczającego kalorii, ale pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, daje uczucie sytości, ułatwia także przyswajanie węglowodanów i tłuszczów, reguluje poziom cholesterolu, poprawia pamięć
soja (pod postacią tofu) dostarczająca pełnowartościowe białko, izoflawony poprawiające mineralizację kości, fitoestrogeny wykazujących działanie podobne naturalnym estrogenom, lecytyny, będące budulcem osłonek neuronów i przyspieszające przewodzenie impulsów nerwowych w mózgu, a tym samym poprawia jego pracę. Medycy twierdzą, że to fitoestrogeny obniżają poziom cholesterolu, chronią serce, przyczyniają się do zmniejszenia występowania choroby sercowo-naczyniowej, mają również działanie antynowotworowe,
mankamentem kuchni japońskiej, to zbyt duże spożycie soli (sos sojowy stosowany do wielu potraw) powodujące nadciśnienie i nowotwory żołądka.
(2)
Łączy tradycje kulinarne mieszkańców państw przylegających do basenu morza Śródziemnego.
Charakteryzuje się znacznym udziałem różnorodnych świeżych warzyw, owoców, ziół oraz obfitością owoców morza. Kuchnia w której nie może zabraknąć oliwy.
Spożywają umiarkowaną ilość mięs, głównie wołowinę i baraninę, w mniejszej ilości – wieprzowinę.
To oliwa jest najbardziej rozpowszechnionym produktem regionu, stosowanym w dużych ilościach do wielu dań.
Kuchnię tę można podzielić na;
(2)
Tu najbardziej popularnymi składnikami dań są sery – feta, jogurty, halumi, natka pietruszki, mięta, cytryny, granaty, orzechy, zboża, ryż, kasza bulgur, płaskie chleby np. pita,
mięso baranina, jagnięcina, drób oczywiście najczęściej grillowane w formie gyrosów, kebabów, czy powszechnie stosowana ciecierzyca jako falafel, czy humus.
Tutaj charakterystycznymi elementami tradycji kulinarnej jest wino jako napój, ale też dodatek do dań.
Podstawowymi składnikami dań to ryż, makarony, chleb, karczochy, pomidory, kapary, czosnek, bazylia, anchois, orzeszki piniowe.
(2)
Jest to kuchnia najbardziej aromatyczna wśród kuchni śródziemnomorskich.
Stosowane przyprawy to kolendra, szafran, cynamon, goździki, kumin, chilli.
Słodyczy dostarczają suszone daktyle, morele, rodzynki, a charakterystycznym towarem są kiszone cytryny.
Z pszenicy durum – kuskus, czy kasza bulgur z gulaszami, mięsnymi daniami z baraniny czy jagnięciny.
(2)
Jednym słowem dieta śródziemnomorska jest bardzo różnorodna
W każdym z regionów różni się.
Wspólnymi jej elementami są: warzywa (papryka, pomidory, bakłażany, cukinia, pietruszka, cebula, czosnek)
owoce figi, cytryny, granaty, zioła i przyprawy,
ryż, kasze, strączki zwłaszcza ciecierzyca i soczewica.
(2)
Cieszy się bogactwem smaków, barw i aromatów. Najistotniejsza jest świeżość wszystkich składników i szybkie sporządzenie potrawy czyli tzw. jedzenie uliczne (street food).
Bardzo istotne są przyprawy, szczególnie ostra papryka chilli zarówno sproszkowana jak i surowa.
Najważniejsze produkty to fasola ponad 20 gatunków, kukurydza, papryka, pomidory, chilli, awokado, kakao, wanilia.
(2)
Myślę, że kuchnia polska wyróżnia się na tle najlepszych kuchni świata różnorodnością.
Każdy zakątek naszego kraju posiada swoje specjały (kuchnia podhalańska, mazowiecka, małopolska, podlaska, kurpiowska, śląska, kujawska, warmińsko-mazurska, pojezierza pomorskiego czy wielkopolska).
Kuchnia polska to nie tylko mączne dania, tłuste mięsiwa, zawiesiste sosy, kiszonki o dobroczynnym działaniu – usprawniające trawienie, poprawiają perystaltykę jelit i bogactwo witaminy C.
Ziemniaki wykorzystywane na 100 różnych sposobów. Pierogów z różnorodnymi farszami – od sera z ziemniakami, przez mięso, aż po kapustę z grzybami (kraszone cebulką i skwarkami) czy z różnorodnymi owocami. Ryby, raki, dzikie ptactwo – kaczki, gęsi, jarząbki, kuropatwy, bażanty, to również bogactwo lekkostrawnych bogatych w minerały kasz, wypieków, napojów, owoców.
(2)
Trudna do określenia ilość surówek, sałatek, dodatków do potraw, czy przetworów, owocowych, warzywnych, win owocowych, cydrów wódek.
Należy też zauważyć, sposób wykorzystania darów polskich lasów i łąk – jagód grzybów, ziół, które doskonale uzupełniają tradycyjne polskie dania.
Dzięki bogatej historii naszego kraju, na polskich stołach znajdziemy elementy różnych kuchni świata. To królowa Bona wprowadziła do naszej kuchni: cytryny, pomarańcze, figi, karczochy, pomidory, granaty.
Szlaki handlowe również wpływały na naszą kuchnie. Dzięki szlakowi tureckiemu dotarły do nas cynamon, goździki, migdały
Możemy powiedzieć, że kuchnia polska to mieszanka kuchni świata.
Tylko od osoby przygotowującej potrawy zależy czy będzie to dobre jedzenie. Czy serwowane jedzenie będzie ciężko czy lekkostrawne, skracające, czy wydłużające życie.
Uważam, że zawsze można coś zmienić, by poprawić swoje zdrowie.
Najważniejsze to zacząć od wyeliminowania żywności przemysłowo przetworzonej, która wg mnie jest wręcz trująca.
Życzę analizy swojej diety i skonstruowanie jej tak, by zabezpieczyła wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, co przełoży się na poprawę jakości i długości życia w dobrym zdrowiu.
Powodzenia
Krystyna Krutewicz
Zgodnie Z Naturą
18.06.2021r
#dobre jedzenie #odporność #kondycja organizmu #patogeny #choroby cywilizacyjne #styl życia #stres #pestycydy #konserwanty #sól #cukier #flora jelitowa #bakterie #fast-foody #hamburgery #mikrobiota #insulinooporność #zupy #surówki #żywność przetworzona #konserwanty #barwniki #polepszacze smaku #smak #zapach #konsument
Wykorzystane materiały
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |