Typy zanieczyszczeń środowiska
Metale ciężkie w żywności
Są szczególnie niebezpieczne dla zdrowia człowieka.
Ogólnie, ze względu na pochodzenie, dzielimy substancje niebezpieczne na:
– biologiczne (bakterie, wirusy, pasożyty), metale ciężkie w żywności
– chemiczne skażenia przemysłowe: metale ciężkie w żywności, fenole, aminy, ze składowisk paliw, rafinerii, wysypisk śmieci, rolnicze: pestycydy, środki ochrony roślin, farmakologiczne
– fizyczne (substancje stałe, mineralne w postaci zawiesin)
Spis treści
Pełny wykaz składu zanieczyszczeń zawarty jest w publikacji(1), prezentującej wyniki badań.
W artykule pt. “Wpływ pestycydów na zdrowie i życie człowieka” zastanawialiśmy się nad zanieczyszczeniem środowiska, żywności i wody.
Skoro pestycydy stwierdzane są w owocach i warzywach są również w wodzie.
Źródła informacji z wynikami badań
W publikacji „ Rola monitoringu środowiska w realizacji zrównoważonego rozwoju”(2) mowa o zagrożeniach wynikających z zanieczyszczenia wody metalami ciężkimi(3).
Cytat „Ponadto, rozpraszanie szeregu z tych zasobów np. metali ciężkich na powierzchni ziemi kreuje nie mniejsze zagrożenie dla przyszłych generacji. Większość toksycznych surowców takich jak np. metale ciężkie z chwilą przedostania się do środowiska, pozostaje w nim praktycznie na zawsze, cyrkulując pomiędzy poszczególnymi elementami środowiska.
Uwalniane są ze skorupy ziemskiej do środowiska przez naturalne zjawiska takie jak wietrzenie skał i erupcja wulkanów, (…) w trakcie wydobywania, przeróbki i użytkowania, np. jednym z ważnych emiterów zanieczyszczeń są procesy spalania, (…).
Jednym z większych problemów jest globalna emisja metali ciężkich do środowiska. Ich obecność jest szczególnie groźna dla dzieci. Ocenia się, że u około 2 mln dzieci zawartość ołowiu we krwi przekracza dopuszczalny poziom 100 µg/L. Ponadto, końcowym elementem cyrkulacji w środowisku, w którym gromadzą się metale ciężkie, są morza i oceany, a rosnący ich poziom stężenia może zahamować rozwój planktonu, co nie tylko zakłóci łańcuch żywieniowy w morzach wpływając na zmniejszenie populacji ryb, jednego z głównych źródeł białka, ale co gorsza spowoduje zmniejszenie asymilacji CO2 przez plankton, wpływając na przyspieszenie efektu cieplarnianego. Ten czynnik globalnego zagrożenia nie jest powszechnie uświadamiany (…).”
Czy: „Innym równie ważnym zagadnieniem jest ograniczenie emisji zanieczyszczeń do środowiska w trakcie procesów wytwórczych. Szybka kontrola analityczna pozwala nie tylko na bieżącą kontrolę procesów wytwórczych i w konsekwencji ich optymalizacje, skutkującą zmniejszeniem negatywnego oddziaływania na środowisko, ale także na szybkie wykrywanie zakłóceń, co pozwala na minimalizację awaryjnych zrzutów substancji szkodliwych do środowiska”.
Wyzwania dla chemii analitycznej
Wyzwania jakie stoją przed chemią analityczną to opracowanie metod wykrywania i oznaczania nowych substancji w środowisku:
– W analizie wody pojawia się cała gama nowych związków chemicznych tzw. substancji priorytetowych, które nie są uwzględniane w tradycyjnym monitoringu jakości wody, a które mają duży wpływ na jakość wody z punktu widzenia zdrowia.
– Zważywszy, że w pomieszczeniach przebywamy około 2/3 naszego życia, ogromnego znaczenia nabiera jakość powietrza wewnętrznego.”
Z opracowania zawartego w artykule(4) dowiesz się m.in. o zanieczyszczeniach wód naturalnych, ściekach, jakości wody przeznaczonej do spożycia, zakresie badań jakości wód, wpływie zanieczyszczeń wody na organizm człowieka (…)(5).
Wpływ środków ochrony roślin na zdrowie człowieka przedstawiono także w opracowaniu(6).
Wpływ pestycydów na zmiany epigenetyczne
Tabela 1
Nazwa pestycydu | Typ modyfikacji epigenetycznej | Choroba |
Arsen | Zmiany metylacji DNA | Alkoholizm Demencja Schizofrenia |
DDT | Nowotwór | mózgu, płuc, wątroby, nerek, |
Diazinon | jajników, szyjki macicy, prostaty | |
Metoksychlor | ||
Permetryna | ||
TCDD | ||
Winklozolina | ||
Dieldryna | Modyfikacja histonów | Białaczka |
Parakwat | ||
Propoksur | ||
Dichlorvus | Zmiana profilu ekspresji miRNA | Choroby serca Nowotwór prostaty Fipronil |
Furgicydy |
Źródło: Opracowanie własne na podstawie: (Rzeszutek i in., 2014).
Kancerogenny wpływ na ludzi
Natomiast o kancerogennym wpływie wybranych metali ciężkich na ludzi i zwierzęta przeczytasz tutaj(6).
Podkreślić należy, że metale ciężkie w żywności do organizmu człowieka dostają się zarówno drogą pokarmową jak i przez wchłaniane przez skórę, włosy, gruczoły łojowe i potowe(7).
Skala zaburzeń uzależniona jest od ilości wprowadzonego do organizmu pierwiastka.
Skutki spożywania pokarmów skażonych nawet niewielkimi ilościami tych toksyn ujawniają się po latach.
Metale ciężkie w żywności odkładają się w organizmie i kumulują, powodując poważne choroby z nowotworami włącznie.
Z przytoczonych materiałów wynika, że człowiek sam podcina gałąź na której siedzi.
Niszczy wszystko czegokolwiek się dotknie, degraduje planetę w imię czego?
Jak ustrzec się przed destrukcyjnym wpływem wody pitnej?
Najwyższy czas powiedzieć NIE wodzie z kranu, czy butelkowanej w PET-y.
Trzeba stosować filtry, które nie tylko ją uzdatnią, ale spowodują, że woda w naszych kranach będzie jakościowo zbliżona do naszych płynów ustrojowych.
Skoro jesteś odpowiedzialny za zdrowie, kondycję fizyczną oraz psychiczną swoje i swojej rodziny, to:
– Ty możesz coś zmienić,
– Jeśli Ty nie zadziałasz – to kto?
– Jeżeli nie teraz – to kiedy?
Świadomość zagrożeń wynikających z picia wody niewłaściwej jakości, powinna Cię skłonić do zastanowienia się nad rozwiązaniem problemu.
Uważam, że najlepszym rozwiązaniem jest zainstalowanie filtra – strukturyzatora wody pitnej.
Jaki filtr zastosować dowiesz się z artykułu >> ŻYWA WODA CZY KAŻDY FILTR JĄ WYTWORZY <<
Nie czekaj na chorobę, weź sprawy w swoje ręce.
Podejmij właściwą decyzję.
Jeżeli masz pytania napisz
14.12.2018
Autor – Krystyna Krutewicz
Zespół – 7team4you
1. https://www.pgi.gov.pl/dokumenty-pig-pib-all/publikacje-2/przeglad-geologiczny/2015/pazdziernik-5/3287-pg-2015-10-1-10wyniki-oznaczen-pestycydow/
2. Lucjan Pawłowski Politechnika Lubelska opublikowanego przez ŚRODKOWO-POMORSKIE TOWARZYSTWO NAUKOWE OCHRONY ŚRODOWISKA Rocznik Ochrona Środowiska Tom 13. Rok 2011 ISSN 1506-218X 333-346
3. Link: http://ros.edu.pl/images/roczniki/archive/pp_2011_020.pdf
4. https://chemia.ug.edu.pl/sites/default/files/_nodes/strona-chemia/17427/files/monit_t_1-3.pdf
5. https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/10307/%C5%BBak.pdf?sequence=1&isAllowed=y
6. https://chemia.ug.edu.pl/sites/default/files/_nodes/strona-chemia/17427/files/monit_t_1-3.pdf
7. http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-article-LODD-0002-0015/c/OciepaKubicka_Ociepa_Toksyczne_2_2012.pdf
metale ciężkie w środowisku #metale ciężkie w wodzie #metale toksyczne #monitoring zanieczyszczeń środowiska #monitoring zanieczyszczeń #ołów we krwi #procesy spalania #środowisko #środowisko naturalne #surowce toksyczne #woda #zawartość ołowiu