Typy zanieczyszczeń środowiska

 Metale ciężkie w żywności

Są szczególnie niebezpieczne dla zdrowia człowieka.

Ogólnie, ze względu na pochodzenie, dzielimy substancje niebezpieczne  na:

– biologiczne (bakterie, wirusy, pasożyty), metale ciężkie w żywności
 – chemiczne  skażenia przemysłowe: metale ciężkie w żywności, fenole, aminy, ze składowisk paliw, rafinerii, wysypisk śmieci,  rolnicze: pestycydy, środki ochrony roślin, farmakologiczne
– fizyczne (substancje stałe, mineralne w postaci zawiesin)

Spis treści

Pełny wykaz składu zanieczyszczeń zawarty  jest w publikacji(1), prezentującej wyniki badań.

W artykule pt. “Wpływ pestycydów na zdrowie i życie człowieka” zastanawialiśmy się nad zanieczyszczeniem  środowiska, żywności i wody.

Skoro pestycydy stwierdzane  są w owocach i warzywach są również w wodzie.

Źródła informacji z wynikami badań

W publikacji „ Rola monitoringu środowiska w realizacji zrównoważonego rozwoju”(2) mowa o zagrożeniach wynikających z zanieczyszczenia wody metalami ciężkimi(3).

Cytat „Ponadto, rozpraszanie szeregu z tych zasobów np. metali ciężkich na powierzchni ziemi kreuje nie mniejsze zagrożenie dla przyszłych generacji. Większość toksycznych surowców takich jak np. metale ciężkie z chwilą przedostania się do środowiska, pozostaje w nim praktycznie na zawsze, cyrkulując pomiędzy poszczególnymi elementami środowiska.

Uwalniane są ze skorupy ziemskiej do środowiska przez naturalne zjawiska takie jak wietrzenie skał i erupcja wulkanów, (…) w trakcie wydobywania, przeróbki i użytkowania, np. jednym z ważnych emiterów zanieczyszczeń są procesy spalania, (…).

metale ciężkie w żywności - zanieczyszczenie smogiem

Jednym z większych problemów jest globalna emisja metali ciężkich do środowiska. Ich obecność jest szczególnie groźna dla dzieci. Ocenia się, że u około 2 mln dzieci zawartość ołowiu we krwi przekracza dopuszczalny poziom 100 µg/L. Ponadto, końcowym elementem cyrkulacji w  środowisku, w którym gromadzą się metale ciężkie, są morza i oceany, a rosnący ich poziom stężenia może zahamować rozwój planktonu, co nie tylko zakłóci łańcuch żywieniowy w morzach wpływając na zmniejszenie populacji ryb, jednego z głównych źródeł białka, ale co gorsza spowoduje zmniejszenie asymilacji CO2 przez plankton, wpływając na przyspieszenie efektu cieplarnianego. Ten czynnik globalnego zagrożenia nie jest powszechnie uświadamiany (…).”

Czy: „Innym równie ważnym zagadnieniem jest ograniczenie emisji zanieczyszczeń do środowiska w trakcie procesów wytwórczych. Szybka kontrola analityczna pozwala nie tylko na bieżącą kontrolę procesów wytwórczych i w konsekwencji ich optymalizacje, skutkującą zmniejszeniem negatywnego oddziaływania na środowisko, ale także na szybkie wykrywanie zakłóceń, co pozwala na minimalizację awaryjnych zrzutów substancji szkodliwych do środowiska”.

Wyzwania dla chemii analitycznej

Wyzwania jakie stoją przed chemią analityczną to opracowanie metod wykrywania i oznaczania nowych substancji w środowisku:

 – W analizie wody pojawia się cała gama nowych związków chemicznych tzw. substancji priorytetowych, które nie są uwzględniane w tradycyjnym monitoringu jakości wody, a które mają duży wpływ na jakość wody z punktu widzenia zdrowia.

 – Zważywszy, że w pomieszczeniach przebywamy około 2/3 naszego życia, ogromnego znaczenia nabiera jakość powietrza wewnętrznego.”

Z opracowania zawartego w artykule(4) dowiesz się m.in. o zanieczyszczeniach wód naturalnych, ściekach, jakości wody przeznaczonej do spożycia, zakresie badań jakości wód, wpływie zanieczyszczeń wody na organizm człowieka (…)(5).

Wpływ środków ochrony roślin na zdrowie człowieka  przedstawiono także w opracowaniu(6).

Wpływ pestycydów na zmiany epigenetyczne

Tabela 1

Nazwa pestycyduTyp modyfikacji epigenetycznejChoroba
ArsenZmiany metylacji DNAAlkoholizm Demencja Schizofrenia
DDTNowotwórmózgu, płuc, wątroby, nerek,
Diazinon  jajników, szyjki macicy, prostaty
Metoksychlor  
Permetryna  
TCDD  
Winklozolina  
DieldrynaModyfikacja histonówBiałaczka
Parakwat  
Propoksur  
DichlorvusZmiana profilu ekspresji miRNAChoroby serca Nowotwór prostaty Fipronil
Furgicydy  

Źródło: Opracowanie własne na podstawie: (Rzeszutek i in., 2014).

Kancerogenny wpływ na ludzi

Natomiast o kancerogennym wpływie wybranych metali ciężkich na ludzi i zwierzęta przeczytasz tutaj(6).

Podkreślić należy, że metale ciężkie w żywności do organizmu człowieka dostają się zarówno drogą pokarmową jak i przez wchłaniane przez skórę, włosy, gruczoły łojowe i potowe(7).

Skala zaburzeń uzależniona jest od ilości wprowadzonego do organizmu pierwiastka.

Skutki spożywania pokarmów skażonych nawet niewielkimi ilościami tych toksyn ujawniają się po latach.

Metale ciężkie w żywności odkładają się w organizmie i kumulują, powodując poważne choroby z nowotworami włącznie.

Z przytoczonych materiałów wynika, że człowiek sam podcina gałąź na której siedzi.

Niszczy wszystko czegokolwiek się dotknie, degraduje planetę w imię czego?

Jak ustrzec się przed destrukcyjnym wpływem wody pitnej?

Najwyższy czas powiedzieć NIE wodzie z kranu, czy butelkowanej w PET-y.

Trzeba stosować filtry, które  nie tylko ją uzdatnią, ale spowodują, że woda w naszych kranach będzie jakościowo zbliżona do naszych płynów ustrojowych.

Skoro jesteś odpowiedzialny za zdrowie, kondycję fizyczną oraz psychiczną swoje i swojej rodziny,  to:

– Ty możesz coś zmienić,

– Jeśli Ty  nie zadziałasz – to  kto?

– Jeżeli nie teraz – to kiedy?

Świadomość  zagrożeń wynikających z picia wody niewłaściwej jakości, powinna Cię skłonić do zastanowienia się nad rozwiązaniem problemu.

Uważam, że najlepszym rozwiązaniem jest zainstalowanie filtra – strukturyzatora wody pitnej.

Jaki filtr zastosować  dowiesz się z artykułu >> ŻYWA WODA CZY KAŻDY FILTR JĄ WYTWORZY  <<

Nie czekaj na chorobę, weź sprawy w swoje ręce.

Podejmij właściwą decyzję.

Jeżeli masz pytania napisz

14.12.2018

Autor – Krystyna Krutewicz

Zespół – 7team4you

1.  https://www.pgi.gov.pl/dokumenty-pig-pib-all/publikacje-2/przeglad-geologiczny/2015/pazdziernik-5/3287-pg-2015-10-1-10wyniki-oznaczen-pestycydow/

2. Lucjan Pawłowski Politechnika Lubelska opublikowanego przez ŚRODKOWO-POMORSKIE TOWARZYSTWO NAUKOWE OCHRONY ŚRODOWISKA Rocznik Ochrona Środowiska  Tom 13. Rok 2011  ISSN 1506-218X 333-346

3. Link: http://ros.edu.pl/images/roczniki/archive/pp_2011_020.pdf

4. https://chemia.ug.edu.pl/sites/default/files/_nodes/strona-chemia/17427/files/monit_t_1-3.pdf

5. https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/10307/%C5%BBak.pdf?sequence=1&isAllowed=y

6. https://chemia.ug.edu.pl/sites/default/files/_nodes/strona-chemia/17427/files/monit_t_1-3.pdf

7. http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-article-LODD-0002-0015/c/OciepaKubicka_Ociepa_Toksyczne_2_2012.pdf

#  # # # # # # # # # #

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *