U człowieka chorowitego nawet niewielkie skaleczenie może się skończyć śmiertelną infekcją, a to za sprawą tego, że jego system odpornościowy jest słaby. Parafrazując stare powiedzenie “na pochyłe drzewo wszystkie kozy skaczą”.
Spis treści
Na pochyłe drzewo wszystkie kozy skaczą.
Wybacz, że pozwoliłam sobie porównać Twój układ odpornościowy do pochyłego drzewa. Biorąc pod uwagę fakt, że przysłowia są mądrością narodów, przysłowie to obrazuje, co dzieje się w przypadku jego osłabienia. Nie ma bariery jaka ochroni go przed bakteriami, grzybami, wirusami, wszelkiego rodzaju patogenami, czy pasożytami.
Dlatego, tak ważne jest, by zadbać i zbudować mocny układ odpornościowy. Należy pamiętać, że nie zbuduje się go z dnia na dzień to raz, a dwa nasz organizm ma zdolność do samoistnej naprawy. Aby to się stało musimy mu dostarczyć niezbędnych składników pokarmowych.
Jak wzmocnić organizm ?
Zauważ, wszystko co naturalne służy człowiekowi.
Natomiast człowiekowi wydaje się, że przechytrzy naturę, dlatego niszczy ją, usiłuje sobie podporządkować, co niejednokrotnie obraca się przeciwko niemu.
Przykładem mogą być pestycydy stosowane w nadmiarze i w nieodpowiednim czasie.

Niszczą każde życie, jakie napotkają po drodze:
- również zwierzęta dzikie,
- hodowlane karmione paszą z pestycydami, nie tylko dzisiaj, ale również w przyszłości oraz
- człowieka korzystającego z takich produktów.
Dlaczego?
Ponieważ trwałość np. DDT w glebie wynosi do 30 lat.(1)
DDT i pochodne są najczęściej wiązane z występowaniem nowotworów:
- wątroby,
- trzustki,
- piersi,
- żołądka
- nerki
- płuc
- mózgu
- białaczki.
Z czym jest to związane? tak reaguje osłabiony układ odpornościowy.
Skoro na pochyłe drzewo wszystkie kozy skaczą – wzmocnij swój układ odpornościowy.
Wyeliminuj z diety:
- żywność przemysłowo przetworzoną, pełną bezwartościowych substancji dodatkowych dozwolonych, ale za to bardzo smakowitych. Nafaszerowaną konserwantami, solą, cukrem substancjami poprawiającymi smak, zapach, wygląd, konsystencję, trwałość,
- białe pieczywo, sól, cukier,
- ogranicz stosowanie używek,
- przeanalizuj dietę pod względem produktów wysokobiałkowych, zakwaszających organizm i sprzyjającym infekcjom i stanom zapalnym powstającym w organizmie (jaja, nabiał, ryby, mięso)
- słodkie napoje gazowane,
Wprowadź w życie:
- wartościową żywność: białka, tłuszcze, niezbędne aminokwasy, witaminy, sole mineralne, błonnik, antyoksydanty probiotyki i prebiotyki (szczególnie po kuracji antybiotykowej, by zregenerować florę bakteryjną), pieczywo, makarony pełnoziarniste warzywa, owoce, produkty fermentowane – kiszonki, zioła – o właściwościach przeciwwirusowych, antybakteryjnych wspomagających nasz układ odpornościowy. Więcej na w/w tematy dowiesz się z artykułów na blogu.
Nawadniaj organizm dobrą wodą min.30 cm3/kg masy ciała
- codzienną aktywność fizyczną, na świeżym powietrzu, dostosowaną do wieku i możliwości
- ogranicz czas korzystania z komputera czy smartfona szczególnie wieczorem,
- zadbaj o odpowiednie wietrzenie i wilgotność powietrza w domu, o kwiaty oczyszczające powietrze (np. paprocie, figowiec, bluszcze, sansewieria, dracena, anturium skrzydłokwiat, zielistka, fikus, palmy), sen (w odpowiednim czasie i warunkach),
Przypomnij sobie stare przysłowie, przytoczone na początku „Na pochyłe drzewo wszystkie kozy skaczą”. Dopuścisz do osłabienia układu odpornościowego zapłacisz za to zdrowiem.
Niedobór właściwości odżywczych w żywności w związku ze stosowaniem nadmiernych ilości pestycydów prowadzi do tzw. rozwoju chorób cywilizacyjnych, nie pozwól na to.
Wrócić do natury, wzmocnij swój układ odpornościowy wykorzystując MOC NATURY czyli:
♦ zioła,
♦ przyprawy,
♦ warzywa mające udowodnione właściwości lecznicze, w tym antynowotworowe.
Z tą przyprawą poprawisz jakość swojego zdrowia i życia.
Powodzenia
Krystyna Krutewicz
Literatura
https://chemia.ug.edu.pl/sites/default/files/_nodes/strona-chemia/41938/files/pestycydy_wyk.pdf
#infekcja #nowotwory #pasożyty #patogeny #pestycydy #prebiotyki #probiotyki #przysłowie #trzustka #układ immunologiczny #układ odpornościowy #używki #wątroba