Czy orzechy włoskie są zdrowe? Od lat słyszeliśmy, że są bardzo kaloryczne i należy je wyeliminować szczególnie z diety odchudzającej, bo tuczą.
Czy faktycznie tuczą? może ułatwiają zrzucić zbędne kilogramy? Jak wygląda prawda?
Spis treści
Orzech włoski (Juglans regia) – występowanie i wymagania
Orzech włoski występuje w Europie i Azji. Należy do rodziny orzechowatych, gatunków światłolubnych.
Najlepiej rośnie na glebach żyznych, ciepłych z dobrym nasłonecznieniem. W wielu krajach uprawiany jest dla jadalnych owoców – orzechów.
W Polsce przyjęła się nazwa orzech włoski dlaczego? bo przywędrował do nas z Włoch.
Owocem jest nibypestkowiec kulistego kształtu. Naowocnia ma postać mięsistej, zielonej łupiny. Wewnętrzna warstwa uformowana jest w silnie zdrewniałą, jasnobrązową skorupę.
Wewnątrz skorupy znajduje się jadalne nasiono – zwane jądrem, złożonym z dwóch połówek, pokrytych gorzkim naskórkiem potocznie nazywane orzechem (4).
Dojrzałe owoce mają około 4 – 5 cm średnicy (u odmian uprawnych mogą być większe). Jesienią opadają z drzew, a łupiny rozpadają się.
(5)
Czy orzechy włoskie są zdrowe? – surowiec zielarski
Orzech włoski kwitnie w maju zanim rozwiną się liście, w czerwcu zbiera się liście, w połowie czerwca zielone owoce – dotąd dopóki dają się łatwo przekłuć. Zieloną naowocnię zbiera się zanim zbrązowieje. Dojrzałe owoce zbiera się we wrześniu.
(5)
Orzech włoski znalazł zastosowanie w przemyśle:
- spożywczym (owoce niedojrzałe służą do wyrobu likierów i wódek, natomiast dojrzałe do produkcji oleju i wyrobów cukierniczych),
- farmaceutycznym (głównie liście),
- kosmetycznym (dojrzałe owoce, zielone łupiny, liście) ,
- drzewnym – stolarskim (w sztuce zdobniczej przez wykładanie powierzchni elementów drewnianych (głównie mebli) innym rodzajem drewna (intarsji).
Drewno orzecha włoskiego, jest podatne na obróbkę mechaniczną. Jest cennym surowcem do produkcji drobnych wyrobów ozdobnych (szkatułki, ramy do obrazów), przedmiotów codziennego użytku (np. szpulek do nici) oraz instrumentów muzycznych.
Surowcem zielarskim są liście, pączki liściowe, kwiat, niedojrzałe owoce, łupiny, kora i dojrzałe owoce.(9)
Czy orzechy włoskie są zdrowe?
Myślę – każdy wie, że skoro na każdym etapie rozwoju orzechy włoskie dostarczają człowiekowi produktów wpływających na poprawę jego zdrowia, to są zdrowe.
Paracelsus – niemiecki lekarz, alchemik i przyrodnik stwierdził „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę”.
Czy orzechy włoskie są zdrowe? – właściwości lecznicze liści (Juglandis folium)
Lecznicze zastosowanie posiadają przede wszystkim liście orzecha włoskiego z uwagi wysoką zawartość:
- tanin – garbników (4-5%) o działaniu ściągającym,
- kwasu askorbinowego (witaminy C),
- flawonoidów tj. związków bioaktywnych mających właściwości antyutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, detoksykujące.
- kwasów fenolowych (kwas salicylowy, ferulowy, kumarynowy, kawowy, galusowy, syryngowy, trans-cynamonowy, chlorogenowy, wanilinowy ),
- olejku eterycznego juglon (0,01-0,04%) o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych i przeciwwirusowych,
- karotenoidów,
- triterpenów,
- kwasów tłuszczowych(9)
Liście orzecha włoskiego stosuje się zewnętrznie przy wypryskach, wrzodach, żylakach lub trądziku. Jako dodatek do kąpieli przy hemoroidach, odmrożeniach(1).
Wg Poradnika dla lekarzy pod redakcją doc. dra hab. Aleksandra Ożarowskiego (1983) wyciągi z liści orzecha włoskiego:
- podane doustnie zmniejszają lub zatrzymują krwawienia przewodu pokarmowego. Zwiększają wydzielanie soków trawiennych co prowadzi do poprawy apetytu. Zobojętniają i usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii,
- mają zastosowanie w przewlekłych nieżytach jelit (nadmiernej fermentacji jelitowej) i żołądka, biegunkach zwłaszcza u małych dzieci,
- do płukania przy zapaleniach jamy ustnej, dziąseł, migdałków, gardła,
- w przypadku zapalenia spojówek stosowanie przymoczek,
- w chorobach skórnych: trądziku, zapaleniu opryszczkowym, ropnym skóry, nadmiernej potliwości zwłaszcza nóg, w zapaleniu sromu i pochwy z upławami (3)
Wg Marii Treben herbatka z liści orzecha jest skutecznym środkiem w leczeniu:
- zaburzeń trawienia, zaparciach, braku łaknienia,
- cukrzycy, żółtaczce,
odwar z liści dodany do kąpieli działa korzystnie w przypadku:
- ropiejących paznokci rąk i nóg,
- łupieżu i świerzbu,
- trądziku, ropiejących wysypkach,
odwar z liści stosuje do płukania:
- schorzeń dziąseł, gardła i krtani,
- zapaleniu pryszczycowym jamy ustnej
Natomiast z niedojrzałych miękkich zielonych owoców zebranych przed świętym Janem (24.06) sporządza się wódkę orzechową, mającą właściwości oczyszczające żołądek, wątrobę i krew. Zapobiega zaburzeniom żołądkowym oraz zagęszczeniu krwi.
Orzech włoski – przepisy
Przepis Marii Treben na:
- herbatkę; 1 pełna łyżeczka do herbaty drobno pokrojonych liści orzecha włoskiego zalać wrzącą wodą i pozostawić na krótko do naciągnięcia (ma mieć jasną barwę).
- odwar dodawany do kąpieli 100g drobno posiekanych liści zalać zimną wodą na noc. Następnego dnia całość podgrzewa się i wlewa do wanny. Kąpiel powinna trwać 20 minut, a serce osoby kąpiącej się musi znajdować się nad wodą. Po kąpieli nie wycierać się , owinąć ręcznikiem lub płaszczem kąpielowym i położyć się na 1 godzinę do łóżka.
- odwar do mycia: 1 pełną łyżeczkę do herbaty drobno posiekanych liści zalać ¼ l wody, dalej postępować j.w.
- wódka orzechowa: ok 20 zielonych orzechów pokrojonych na ćwiartki wrzucić do butelki z szeroką szyjką i zalać 1 litrem żytniówki, tak by warstwa wódki nad orzechami miała 3 – 4 cm. Butelkę szczelnie zamknąć i pozostawić na okres od 14 dni do 4 tygodni w słońcu lub ciepłym miejscu. Po tym okresie przecedzić wyciąg i rozlać do butelek. Zażywać 1 łyżeczkę do kawy (2)
Przepis wg Poradnika dla lekarzy do stosowania wewnętrznego i zewnętrznego:
1/2 – 1 łyżki liści orzecha włoskiego na szklankę gorącej wody (gotować 3 minuty, przecedzić) pić 1/4 – 1/3 szklanki 2 – 3 razy dziennie, a zewnętrznie tak przygotowany wyciąg stosować do: przemywania, płukania, okładów czy irygacji (3).
Orzechy włoskie, właściwości - pączków liściowych (Juglandis gemmae)
Pączki liściowe orzecha włoskiego wymienione są w publikacji „Rośliny lecznicze w tradycyjnej medycynie europejskiej” [Prentner 2017].
Poleca się je do stosowania przy problemach dermatologicznych (np. egzema, łuszczyca i trądzik) i schorzeniach układu pokarmowego.
Pączki orzecha mogą pozytywnie wpłynąć na różne nietolerancje (lakto-zy, fruktozy, glutenu itp.), ponadto stymulują komórki Kupffera, wpływając na układ odpornościowy [Stern 2016]. Ionescu [2018] wskazuje, że pączki Juglans regia mogą być stosowane w celu zapobiegania nawrotom owrzodzeń jamy ustnej, zapalenia dziąseł, opryszczki, w infekcjach dróg oddechowych, zakażeniach układu trawiennego, chorobach skórnych (trądzik, dermatozy, grzybica, zapalenie powiek), w mononukleozie zakaźnej – wywoływanej przez wirus Epsteina-Barra – i zwalczaniu pasożytów.
Czy orzechy włoskie są zdrowe? – właściwości odżywcze i prozdrowotne jąder orzechów włoskich
(5)
Orzechy włoskie cenione są nie tylko za swoje walory smakowo zapachowe, ale przede wszystkim ze względu na korzystny skład.
Dzięki składowi uznawane są za najbardziej wartościowe pod względem odżywczym i prozdrowotnym wśród wszystkich rodzajów orzechów. Dlatego odpowiedź na pytanie czy orzechy włoskie są zdrowe, jest tylko jedna – oczywiście. Uznawane są jako superżywność.
Temat superżywności przedstawię w kolejnym artykule.
Orzechy włoskie, to źródło czystych składników takich jak:
- białka,
- niezbędne kwasy tłuszczowe i olejki,
- niezbędne (egzogenne) aminokwasy,
- minerały,
- przeciwutleniacze,
- węglowodany pochodzenia roślinnego),
- witaminy,
- enzymy,
- koenzymy
Orzechy włoskie, a pestycydy
Skoro wiemy, że jakość warzyw, owoców i pozostałej żywności nie ma takich wartości odżywczych jak 30 lat temu w związku z:
- wyjałowieniem gleby z minerałów przez środki ochrony roślin – pestycydy
- skażeniem środowiska (gleby, wody, powietrza) m.in. metalami ciężkimi, antybiotykami, hormonami,
- niszczeniem składników odżywczych podczas procesów produkcji przez wprowadzanie substancji poprawiających smakowitość (Tylko Ty Decydujesz, wydłużających okres trwałości, ułatwiających transport, konserwujących, zagęszczających, stabilizujących, przeciwutleniaczy, regulatorów kwasowości,
to szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na tzw. superżywność (8).
Pozwoliłam sobie przytoczyć dwie tabele dające nam obraz składu chemiczny orzechów włoskich z ok 2015 r i ok. 1968 r.
Z analizy składu orzechów wynika, że na pytanie czy orzechy włoskie są zdrowe, jest jedna odpowiedź są bardzo zdrowe.
Wypada podkreślić, że produkty z listy superżywności w tym orzechy włoskie, są stabilne, nie zmieniają swoje swojego składu chemicznego nawet pod wpływem pestycydów, jakie stosowane są w rolnictwie (10)
(5)
Orzechy włoskie – skład chemiczny z ok. 2015r i z ok. 1968r
Skład chemiczny orzechów włoskich w 100g jąder z rozprawy doktorskiej Pani Olgi Bińczak Wydziału Towaroznawstwa Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu (6)
Źrodło: Copolovici, Bungau, Boscencu, Tit i Copolovici, 2017; Hayes, Angove, Tucci i Dennis, 2016; Labuckas i in.,2008; McNeil i Evans, 2015; Salcedo i Nazareno, 2015 *udział w puli kwasow tłuszczowych
Tabela 4. Skład chemiczny orzechów włoskich (w 100 g jąder) wg Towaroznawstwa Produktów Spożywczych pod red prof. dra A Lempki 1970r (7)
Składniki | Zawartość w 100 g części jadalnej | Składniki | Zawartość w 100 g części jadalnej | |
Woda | 3,3 – 7,18 g | Fluor | 0,68 mg | |
Białko | 14,2 – 15,0 g | Chlor | 1,01 mg | |
Tłuszcze | 58,5 – 68,1 g | Jod | 3,0 µg | |
Cukrowce | 13,0 – 15,0 g | Karoteny | 0,018 – 0,078 mg | |
Błonnik | 2,1 – 3,0 g | Witamina B1 | 0,20 – 0,48 mg | |
Związki nieorganiczne | 1,65 – 1,7 g | Witamina B2 | 0,06 – 0,16 mg | |
Sód | 2,0 – 5,0 mg | Kwas nikotynowy | 0,6 – 1,12 mg | |
Potas | 450 – 700 mg | Kwas pantotenowy | 0,88 – 1,09 mg | |
Wapń | 60, 0 – 83,0 mg | Witamina B6 | 0,79 mg | |
Mangan | 1,8 mg | Kwas foliowy | 0,068 – 0,087 mg | |
Żelazo | 3,0 – 2,1 mg | Witamina C | 2,0 -30,0 mg | |
Kobalt | 5,0 ug | Kwas olejowy | 8,65 – 11,1 g | |
Miedź | 0,3 – 1,0 mg | Kwas linolowy (omega 6) | 35,7 – 43,4 g | |
Cynk | 2,4 mg | Kwas linolenowy (omega 3) | 1,91 – 7,72 g | |
Fosfor | 380 – 500 mg | Kwas arachidowy | 0,60 g |
Czy orzechy włoskie są zdrowe – stanowisko naukowców
Czasopismo „Medycyna Rodzinna” nr 3/2015 przedstawia m.in. opinię przedstawicieli Katedry i Kliniki Diabetologii i Leczenia Izotopami Wydz. Lekarski Kształcenia Podyplomowego – prof. Z. Zdrojewicza i Wydz. Lekarskiego Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu – E. Starosteckiej, N. Królikowskiej i P. Kużnickiego na temat orzechów.
W artykule p.t „Wpływ składników zawartych w orzechach na organizm ludzki” twierdzą, że każdy gatunek orzecha charakteryzuje się składem wpływającym na konkretne schorzenia, działając wielokierunkowo na zdrowie człowieka.
Zawierają w mniejszym lub większy stopniu: białka, kwasy tłuszczowe (mononienasycone MUFA, wielonienasycone PUFA, witaminy E, B3, B6,B9, minerały (miedź, magnez, potas, selen, cynk), antyoksydanty (np. resweratrol), kwas elaginowy i różne fitoestrogeny, flawonoidy, argininę.
Z tego wniosek, że pytanie czy orzechy włoskie są zdrowe jest nieuzasadnione.
Podkreślają, że duża zawartość orzechów w codziennej diecie jest bardzo korzystna, jednak wzrasta ilość osób, które z uwagi na alergię nie mogą ich jeść(11).
Powody by jeść orzechy włoskie
Dzięki składnikom orzechy wpływają na:
- funkcjonowanie układu krążenia, którego choroby są najczęstszą przyczyną śmierci w krajach wysokorozwiniętych. Układ krążenia uzależniony jest m.in. od poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, stresu oksydacyjnego, stanów zapalnych jak również uszkodzenia endotelium.
Endotelium to śródbłonek naczyniowy wewnętrznej strony naczyń krwionośnych.
Jest on bardzo ważnym elementem układu krążenia ponieważ:
- stanowi barierę między krwią, a tkankami,
- reguluje napięcie ścian naczyń krwionośnych,
- tworzy nowe naczynia krwionośne,
- kontroluje przepływ i ciśnienie krwi,
- odpowiada za krzepliwość krwi,
- bierze udział w reakcjach układu immunologicznego.
Autorzy artykułu, stwierdzili, iż naukowcy udowodnili, że regularne spożywanie orzechów wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL (tzw. złego) oraz trójglicerydów. Efekt taki uzależniony jest od dziennego ich spożycia.
Optymalne, to 20% dziennego spożycia kalorii.
Z tych światowych doniesień wynika, że składniki zawarte w orzechach:
- fitosterole hamują wchłanianie cholesterolu pochodzącego z innych artykułów żywnościowych oraz endogennego (pochodzącego z biosyntezy) cholesterolu krążącego z żółcią w jelitach. To skutkuje obniżeniem jego poziomu we krwi, a nie wchłonięty wydalany jest z kałem,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne w orzechach włoskich, mają zbawienny wpływa na układ krążenia obniżając nie tylko poziom złego cholesterolu, ale działają również przeciwzapalnie, zmniejszają lepkość krwi obniżając powstawanie zakrzepów,
- koenzym Q10 pomaga unieczynnić cholesterol LDL,
- L-arginina rozszerza naczynia krwionośnych, co obniża się ciśnienie krwi i ryzyko zawału serca.
- ¼ szklanki orzechów włoskich dziennie dostarcza ponad 100% zalecanego dziennego spożycia tłuszczów omega-3 pochodzenia roślinnego, oraz dużą ilość miedzi, manganu, molibdenu i biotyny,
- mogą zmniejszać ryzyko raka prostaty i piersi.
- poprawiać jakość nasienia,
- pomagać w kontroli wagi,
- oferować wsparcie dla zdrowia mózgu i pomagać przy cukrzycy typu 2.
- antyoksydanty zmniejszają uszkodzenia DNA zależne od stresu oksydacyjnego,
- poprawiają prawidłową pracę mózgu,
- sprzyjają w leczeniu wielu schorzeń metabolicznych,
Orzechy włoskie
Czy orzechy włoskie są zdrowe? Skoro to superżywność tzn, że bardzo zdrowe i każdy powinien je jeść, ale z umiarem.
Szczególnie polecane są osobom przemęczonym, pracującym umysłowo, uczącym się, gdyż dostarczają dużą dawkę energii, wpływają na koncentrację i zdolność uczenia się, dostarczając niezbędnych pełnowartościowych składników odżywczych.
Zapobiegają chorobom serca, udarom, regulują ciśnienie krwi, poziom cukru we krwi. Są zdrowym pełnowartościowym pokarmem.
W orzechach Matka Natura zawarła prawie kompletny pakiet białek, zdrowych tłuszczów, błonnika, steroli roślinnych, przeciwutleniaczy oraz wielu witamin i minerałów.
Dlatego sam odpowiedz sobie na pytanie, czy orzechy włoskie są zdrowe.
Wielu cukrzyków oraz osób otyłych, którzy do niedawna uważali, że powinni unikać orzechów ze względu na wysoką kaloryczność, powinno zmienić swoje przekonania.
Liczne badania wskazują na wymierne korzyści ze spożywania orzechów.
Tylko spożycie 7 orzechów włoskich dziennie może zabezpieczyć Ci to co jest niezbędne dla Twojego organizmu.
Nie zastanawiaj się, wprowadź do swojej diety orzechy włoskie, a dostrzeżesz ich wpływ na poprawę Twojego zdrowia.
Powodzenia
Krystyna Krutewicz
Zgodnie Z Naturą
12.10.2021
Wykorzystane materiały:
- Uzdrawiająca moc natury ISBN 978-83-89201-25-6 PLP M500 20 0003
- Apteka Pana Boga Maria Treben,
- Ziołolecznictwo Poradnik dla lekarzy pod red. A. Ożarowskiego PZWL 1983,
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Orzech_w%C5%82oski
- https://pixabay.com/
- 6.https://www.wbc.poznan.pl/Content/470480/PDF/Bi%C5%84czak_Olga-rozprawa_doktorska.pdf,
- Twoaroznawstwo Prod. Spoż pod red. Prof. dra A Lempki.
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood,
- http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2016/503.pdf
- http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2016/503.pdf
- http://www.czytelniamedyczna.pl/5328,wpyw-skadniklw-zawartych-w-orzechach-na-organizm-czowieka.html
#orzechy #włoskie #dieta #odchudzająca #surowiec #zielarski #właściwości #prozdrowotne #odżywcze #przemysł #spożywczy #farmaceutyczny #kosmetyczny #drzewny #kwas tłuszczowy #askorbinowy #salicylowy #ferulowy #kumarynowy #kawowy #chlorogenowy #wanilinowy #olejek #eteryczny #karotenoidy #trądzik #nieżyty #jelit #zaparcia #brak #łaknienia #wysypki #wódka #orzechowa #witaminy #enzymy #minerały