Bardzo często słyszymy, że szczególnie w lecie należy pić większe ilości wody niż zwykle. Niejeden makroelement winien się w niej również znaleźć.

Spis treści

Ile zwykle pijesz wody?

Przecież nie samą wodą żyje człowiek i nie samą wodę pije.

Czy pamiętamy, że codziennie bez względu na porę roku powinniśmy, dostarczyć organizmowi ok. 2 – 2,5 litra letniej wody dziennie, czyli ok. 8 szklanek?

Osoby trenujące różne dyscypliny, kobiety w ciąży powinny pić znacznie więcej.

Jaką wodą należy nawadniać organizm znajdziesz tutaj…

Każdy z nas powinien, szczególnie podczas letnich upałów wzbogacać  organizm nie tylko płynami, ale mikro i makroelementami, jakie tracimy podczas pocenia się.

Dodaj do wody jaką pijesz kilka kryształów soli kamiennej nieoczyszczonej np. różowej kłodawskiej, szarej wielickiej, czy różowej lub czarnej himalajskiej czy morskiej. Zawierają one mikro i makroelement  m.in.  wapń, żelazo, cynk, magnez, jod, potas, lit, selen, chrom, mangan.


Wyeliminuj ze swojej kuchni sól rafinowaną z dodatkiem jodu. Ona jest pozbawiona cennych mikro –  i makroelementów w procesie ługowania).

Czy Twoją zasadą jest, unikanie wystawiania się w lecie na działanie promieni  słonecznych w godzinach między 11-tą  a 15. Wtedy słońce najbardziej przypieka, wzmaga potliwość, wytrąca płyny niezbędne do zdrowego funkcjonowania organizmu?

Zauważ, że podczas upalnych dni jemy dużo mniej, tym  samym dostarczamy organizmowi znacznie mniej substancji odżywczych. Musimy dostarczać mu produkty bogate w mikro i makroelementy.

Niedożywienie i brak odpowiedniego nawodnienia organizmu sprzyja  omdleniom, bólom głowy i ciągłym zmęczeniem, czy też udarom słonecznym.

Źródłem wody są  również pokarmy.

Pamiętaj o warzywach, owocach, sokach warzywnych i owocowych, produktach pełnoziarnistych bogatych w potas, sód, wapń, magnez, błonnik, żelazo, mangan i fosfor, chlor, jod.

To właśnie warzywa i owoce zawierają wodę strukturyzowaną, najbliższą strukturze naszych płynów ustrojowych, czyli najlepiej przyswajalną.

makeolement warzywa     makroelement owoce    makroelement jarzyny
  

Jedzenie różnorodnych warzyw i owoców  nawadnia nam organizm i zapewnia dostarczenie organizmowi:  błonnika pokarmowego zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego, witamin, flawonoidów, minerałów. To niezbędne substancje do prawidłowego funkcjonowania  naszego organizmu.

Wg WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) dorosłe osoby powinny spożywać dziennie co najmniej 400g warzyw i owoców, w proporcjach ¾ – warzyw, ¼ owoców.

Warzywa i owoce powinniśmy jeść pięć razy dziennie.

Zauważ, warzywa zawierają do 95% wody, owoce do 92%, mleko i napoje mleczne od 87 do 89%, przetwory mięsne, nabiał  i jaja zawierają od 40 do 60% zawartości wody. Natomiast suchy pokarm zawiera od 10 – 15% wody, nie mówię tu o zawartości witamin i innych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jakość warzyw i owoców

Najlepsze warzywa i owoce, to uprawiane bez nawozów sztucznych, które nie miały kontaktu z pestycydami. Kupuj je od znanych rolników, działkowiczów z okolic Twojego miejsca zamieszkania.

Daje nam to pewność, że przynajmniej nie były pryskane środkami chemicznymi minimalizującymi procesy psucia podczas transportu.

W naszej diecie powinno być więcej warzyw niż owoców. W owocach jest znacznie więcej cukrów prostych bardzo łatwo przyswajalnych.

Dlatego należy mieć umiar w ilości ich spożywania.

Jeżeli soki to przygotowane w domu, a nie pochodzące z produkcji przemysłowej. Jeżeli już to po dokładnej analizie etykiety, bo niejednokrotnie nie mają nic wspólnego z prawdziwym sokiem.

  


Naturalna detoksykacja organizmu

Warzywa i owoce oczyszczają i przywracają organizmowi zdolności do samoleczenia.

Detoksykacja surowymi warzywami i owocami polega na pozbywaniu się szkodliwych związków i produktów przemiany materii, które niepotrzebnie obciążają organizm.

Dzięki bogactwu naturalnych przeciwutleniaczy wspomagają procesy naprawcze w organizmie. Działają uzdrawiająco i odmładzająco na wszystkie komórki organizmu.

Soki – zachowaj ostrożność

Osoby przyjmujące leki nie powinny ich popijać sokami.

Soki mogą pogorszyć wchłanianie leków bądź wzmocnić ich działanie.

Nie dotyczy to tylko soku grejpfrutowego, ale również pomarańczowego, jabłkowego.

Dla swojego bezpieczeństwa leków nie należy popijać żadnymi sokami, tylko wodą – jaką? >>  Poznaj Sekret Zdrowego Życia  <<<

Jednak nie każde warzywo czy owoc są dla każdego np: osoby z chorobami nerek, lub zażywające leki obciążające nerki, czy z chorobami serca powinny uważać na makroelement potas, by nie dopuścić do jego podwyższenia.

Sporą ilość tego pierwiastka zawierają suszone morele, banany, kiwi, melony.

Alergicy z nietolerancją fruktozy mają problem z jej trawieniem, bowiem docierając do jelita grubego staje się pożywką dla bakterii, powodując wzdęcia, biegunki.

U osób cierpiących na stany zapalne jelit, wysoko-błonnikowe surowe jedzenie (jabłka, pomarańcze) może  nasilić bóle.

Grejpfrut wzmacnia działanie leków nawet dziesięciokrotnie.

Z tego wniosek, że we wszystkim trzeba mieć umiar, ponieważ bardzo łatwo można przedobrzyć ze szkodą dla zdrowia.

Równowaga wodno-elektrolitowa

Pocisz się obficie, mimo, że  pijesz duże ilości wody.

Skoro czujesz pragnienie, to znaczy, że dopuściłeś do zaburzenia gospodarki wodno – elektrolitowej. Stało się to poprzez nieumiejętne picie dużej ilości wody w krótkim czasie, zamiast małymi łykami, ale systematycznie.

Jeżeli czujesz pragnienie tzn. że dopuściłeś już do odwodnienia organizmu.


Niedobory elektrolitów prowadzą do drżenia, bóli i skurczów mięśni, biegunki, zaparć czy obrzęków nóg. Mogą przyczynić się również do zaburzenia  pracy serca, omdleń, konwulsji, paraliżu czy łamliwości kości.

Elektrolity są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu nerwowego (przesyłają impulsy nerwowe niezbędne do funkcjonowania systemu nerwowego oraz  mózgu). Również mięśniowego (elektrolity wpływają na skurcze i rozkurcze mięśni), co w przypadku serca wiąże się z pompowaniem krwi i dostarczaniem tlenu do wszystkich komórek organizmu.

Elektrolity to jony soli naładowane dodatnio czyli kationy: potasu, sodu, wapnia i magnezu.

By organizm mógł funkcjonować poprawnie stężenie osmotyczne musi być na odpowiednim poziomie tj. sód – 3250mg/l, potas  –  156mg/l, wapń –  100mg/l, magnez – 24m/l.

Z żywnością człowiek winien dostarczyć organizmowi  niezbędne składniki odżywcze: białka, tłuszcze, węglowodany oraz biologicznie czynne substancje – witaminy i minerały.

Jaką rolę pełnią składniki mineralne w naszym organizmie:

Makroelement: Potas i Sód

  • Potas (K) i sód (Na) – mimo, że właściwości chemiczne tych pierwiastków są podobne, to ich rola w tkankach naszego organizmu jest różna. 50% sodu występuje w płynach ustrojowych, 40% w kościach, 10% w komórkach. Natomiast 90% potasu znajduje się w komórkach, 7% w kościach, 3% w płynach ustrojowych.

Obydwa pierwiastki  utrzymują równowagę kwasowo – zasadową płynów w organizmie. Są bardzo ważne w wymianie wody między komórkami i płynami ustrojowymi.

Chronią organizm przed nadmierną utratą wody. Utrzymują sprawność mięśni i nerwów.

Przedawkowanie  sodu powoduje zatrzymanie płynów w organizmie, obciążenie pracy serca, naczyń krwionośnych i wątroby. Sód spowalnia spalanie tłuszczów.

Zarówno potas jak i sód niezbędne są do powstawania impulsów nerwowych mięśni i serca. Obydwa pierwiastki regulują ciśnienie krwi oraz  równowagę  kwasowo – zasadową, pH krwi, aktywność niektórych enzymów.

Potas reguluje m.in.: pracę nerek, wydzielanie insuliny, kurczenie się mięśni, reguluje dostarczanie tlenu do mózgu, stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego, przekształca glukozę w glikogen.

Źródła potasu to: ananasy, awokado, banany, morele, pomidory, warzywa zielone i strączkowe, marchew, mleko.

Natomiast sodu: ryby wędzone, wędliny, konserwy mięsne, sery dojrzewające podpuszczkowe, mleko, płatki kukurydziane.

Makroelement Magnez

  • Magnez – ok. 70% znajduje się w kościach, natomiast pozostała ilość w tkankach miękkich i krwi. Tkanki mięśni zawierają więcej magnezu niż wapnia. Natomiast krew zawiera znacznie więcej wapnia.

Magnez reguluje funkcjonowanie układu nerwowego, wpływa na pracę serca, reguluje ciepłotę ciała, pracę mięśni.

O niedoborze magnezu świadczy m.in. zwiększona aktywność układu nerwowego, drżenie, skurcze mięśni, zaburzenia rytmu serca, nadciśnienie, bóle mięśni i kości.

Bardzo często magnez występuje razem z wapniem.

Źródłem magnezu są warzywa liściaste, pietruszka,  kukurydza, kasza gryczana, fasola, groch, mlecz, mleko, jogurt, banany, kakao, czekolada, suszone owoce, produkty zbożowe, orzechy, migdały.

Makroelement: Wapń i Fosfor

  • Wapń (Ca) i fosfor (P) – w naszych kościach i zębach znajduje się ok. 99% wapnia i 80 – 90% fosforu, natomiast pozostała ilość znajduje się w plaźmie, komórkach i płynie ustrojowym.

Jeżeli w żywności brakuje wapnia organizm jest zakwaszony. Niedobór wapnia prowadzi do odwapnienia kości, drgawek i  zwiększonej wrażliwości układu nerwowego, chorób serca.

Źródłem wapnia są m.in. brokuły, szpinak, napoje mleczne fermentowane, jaja, pieczywo, sardynki, szproty, łosoś – ale nie hodowlany.

  • Fosfor odgrywa ważną rolę w pobieraniu składników i przemianie materii. Bierze udział w procesach wzrostu, regeneracji
    i funkcjonowania tkanek miękkich, serca, nerek, mózgu.

Pomaga w przekazywaniu informacji genetycznej. Uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych, wpływa na regularną pracę serca.

Źródła fosforu to: podroby (wątroba, móżdżek, nerki), jaja, ryby, sery twarogowe i dojrzewające podpuszczkowe, kaczka , warzywa bobowate, pestki dyni, morele, kasza gryczana i jęczmienna.

Makroelement Siarka

  • Siarka (S) – różne jej związki biorą udział w procesach utleniania. Wchodzi w skład aminokwasów, białek. Wytworzony w wątrobie kwas siarkowy usuwa z naszego organizmu produkty rozpadu białek z jelita grubego.

Źródła siarki to jaja, nabiał, mięso i większość warzyw.

Makroelement Chlor

  • Chlor (Cl) – bierze udział w wytwarzaniu wszystkich soków trawiennych, zwłaszcza kwasu solnego w żołądku. Chlorek sodu to najważniejszy minerał surowicy krwi. On odpowiada za przepływ ładunków elektrycznych w organizmie, usuwa
    nieczystości pochodzenia azotowego.

Mikroelement Żelazo

  • Żelazo (Fe) – jest składnikiem każdej cząstki hemoglobiny wzbogacanej w tlen w płucach. Dzięki niemu cząsteczki tlenu przenoszone są do wszystkich komórek organizmu. W komórkach tlen zostaje spalony, a produkt uboczny spalania tlenu – dwutlenek węgla przetransportowany z powrotem do płuc i jest wydychany.

Żelazo wzmacnia system odpornościowy, korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu.

Źródłem żelaza jest m.in. wątróbka, nerki, ciemny chleb, płatki owsiane, siemię lniane, fasola, groch, kasze, szczypiorek, brokuły, buraki, winogrona, morele, drób, ryby, jaja.

Mikroelement Jod

  • Jod (L) – przyspiesza przemianę materii, poprawia funkcjonowanie umysłu, nadzoruje syntezę cholesterolu, bierze udział w spalaniu tłuszczu. Jego niedobór powoduje m.in. niedoczynność tarczycy, osłabienie odporności.

Źródła jodu to ryby morskie, owoce morza, algi, mleko i jego przetwory, kapusta, szpinak, cebula, rzepa.

To właśnie jedzenie surowych warzyw i owoców jest sposobem na detoksykację organizmu. Dzięki nim pozbędziesz się z organizmu szkodliwych związków i produktów przemiany materii, jakie niepotrzebnie go obciążają.

„Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem.” – Hipokrates

04.08.2018r  Autor:

Krystyna Krutewicz

Źródło:

Porady lekarza rodzinnego;

Warzywa Lecznicze Właściwości,

Owoce Lecznicze Właściwości,

Alergia,

Zdrowe Odżywianie

Ulf Böhmig  z niemieckiego przełożył Bartłomiej Hański

Nasze Zdrowie Poradnik Dla Całej Rodziny

# # #

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *