Artykuł ten ma na celu przypomnieć, jakie podejmować działania aby wzmocnić swój układ immunologiczny oraz by stał się on zaporą, nie do pokonania przez wirusy, bakterie i wszelkiego rodzaju patogeny.

Jeżeli zadbałeś o niego to działa jak w zegarku, jeżeli zignorowałeś go, to w konsekwencji masz „bunt na pokładzie” i możliwość zachorowania na choroby autoimmunologiczne, wywołane przez przewlekłe stany zapalne w organiźmie.

Spis treści

Dlaczego Twój układ immunologiczny niedomaga?

Zastanawiasz się dlaczego, niektórzy Twoi znajomi mimo:

  • gorszej sytuacji finansowej cieszą się lepszym zdrowiem,
  • ich posiłki są znacznie smaczniejsze niż Twoje, kupowane u znanych z reklam kucharzy, a ich głównym napojem jest żywa woda, a nie tak jak u Ciebie kolorowe słodkie napoje gazowane,
  • wydawania znacznie mniej pieniędzy na leki, suplementy diety i wszelkiego rodzaju zabiegi mające poprawić stan zdrowia,
  • spędzania urlopów na działce, u rodziny na wsi, czy na pieszych wycieczkach po Polsce – po takim urlopie mają więcej energii do życia i pracy niż Ty, spędzając urlop na zagranicznych wojażach, bo mają układ immunologiczny, jak bastion odporny na wszelkie ataki wirusów, bakterii i wszelkich patogenów.

Rzadko oni jak i ich dzieci chorują,

4

a w Twojej rodzinie wszyscy kilka razy w roku zmagają się z chorobami, przeziębieniami czy grypą

układ immunologiczny katar układ immunologiczny szpital4

To wszystko możesz uzyskać dzięki wprowadzeniu w swoje życie drobnych zmian m.in:

  • wyeliminuj ze swojej diety żywność oraz napoje przemysłowo przetworzone, niejednokrotnie smaczne, ale martwe – obciążające organizm

4

  • ogranicz sól, cukier, używki, alkohol, tytoń
  • wprowadź do diety żywność jak najmniej przetworzoną, dobre tłuszcze z pierwszego tłoczenia (oliwa, olej lniany, olej kokosowy, ryby), białka pełnowartościowe (mięso, ryby, jaja, przetwory mleczne, orzechy), białka niepełnowartościowe (zboża, warzywa strączkowe), węglowodany złożone ( warzywa, orzechy, pestki), proste (owoce różnokolorowe), zdrową żywą wodę (która jest podstawowym składnikiem płynów ustrojowych, nawadnia, buduje, poprawia trawienie i wytrzymałość fizyczną, odchudza, oczyszcza, reguluje temperaturę ciała)
  • zadbaj o ilość, jakość i regularność posiłków, dostosowanych do Twojego rytmu dnia, możliwości, zdrowia, wieku, aktywności fizycznej,
  • zredukuj stres jaki towarzyszy Ci na co dzień poprzez zachowanie równowagi między życiem zawodowym, a prywatnym, regularny sen, zdrowe odżywianie, aktywność fizyczną, odpowiedni odpoczynek
  • przeznacz więcej czasu na aktywność fizyczną. Nie mówię tu o katowaniu się na siłowniach, ale np. spacer po lesie, parku.

Nie zapominaj, że układ immunologiczny to skomplikowany mechanizm, chroniący cię przed zewnętrznymi zagrożeniami. Jeżeli zadbałeś o niego to działa jak w zegarku, jeżeli zignorowałeś go, to w konsekwencji masz „bunt na pokładzie” i możliwość zachorowania na choroby autoimmunologiczne, wywołane przez przewlekłe stany zapalne w organiźmie.

Jak uważasz, dlaczego odczuwasz:

  • ciągłe zmęczenie,
  • niepokój,
  • przyspieszony rytm serca,
  • bóle stawów, ich deformację,
  • łapiesz często infekcje

układ immunologiczny ból głowy układ immunologiczny oddychanie układ immunologiczny bóle stawów4

Najprawdopodobniej Twój układ immunologiczny przestał być bastionem nie do zdobycia.

Nie dopuść by Covid-19 zagościł w Twoim domu

układ immunologiczny covid-19

Wiesz, że najbardziej charakterystycznymi objawami  COVID-19 są:

  • gorączka,
  • duszności,
  • suchy kaszel,
  • zmęczenie,
  • bóle głowy, mięśni, stawów,
  • dreszcze,

Objawy pojawiają się w różnym czasie po zakażeniu (inkubacja wirusa)   i uzależnione są od stanu zdrowia danej osoby, wieku i zaawansowania choroby.

Wiesz również, że:

  • COVID-19 można przechodzić bezobjawowo,
  • choroba ta ma charakter zakaźny i może zainfekować osoby zdrowe, mające kontakt z osobami chorymi
  • można pomylić ją z przeziębieniem czy grypą.

Pamiętaj, o grupie osób podwyższonego ryzyka do której należą:

  • osoby w podeszłym wieku,
  • osoby z chorobami przewlekłymi (sercowo-naczyniowymi, nowotworami, cukrzycą, czy płuc).

W każdym przypadku, przebieg choroby może być odmienny. Inny u dzieci, młodzieży, osób dojrzałych – młodych, a inny u starszych, a jeszcze inny u starszych schorowanych. To ci najstarsi mogą mieć najsłabszy układ immunologiczny.

Można też pomylić grypę z COVID-19, ponieważ w obydwu infekcjach dolegliwościami są:

  • gorączka,
  • kaszel,
  • bóle mięśniowe oraz
  • uczucie zmęczenia

układ immunologiczny wirusy układ immunologiczny wirusy 24

Powyższe dolegliwości wraz z upływem czasu mogą się nasilać, dlatego nie lekceważ tego i skorzystaj z pomocy lekarza

Jak wspierać układ immunologiczny

Skoro nie ma leku na COVID-19, to musimy szczególną uwagę zwrócić nie tylko na:

  • swoje zachowania w domu i przestrzeni publicznej,
  • ale również na zbilansowaną dietę, tak by dostarczyć wszystkie niezbędne składniki odżywcze wzmacniające układ immunologiczny.

układ immunologiczny myj ręce układ immunologiczny mikroelementy układ immunologiczny wartościowe warzywa4

Rady WHO dotyczące zachowań

Eksperci ds. chorób zakaźnych ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) podpowiadają, jak zabezpieczyć się w czasie pandemii przed infekcją COVID-19.

10 rad WHO:

  • dezynfekuj przedmioty i powierzchnie,
  • myj ręce tak często, jak to możliwe,
  • unikaj kontaktów z osobami chorymi,
  • nie korzystaj z ręcznika z osobą chorą,
  • nie dotykaj twarzy,
  • zrezygnuj z czułych powitań,
  • w miejscach publicznych noś rękawiczki
  • unikaj zgromadzeń osób, w czasie największego zagrożenia,
  • ogranicz w firmie obieg dokumentów,
  • dbaj o siebie(1).

Myślę, że w/w rad nie potrzeba tłumaczyć, jak wprowadzić je w życie.

Jednym słowem to w naszych „rękach”, od naszego zachowania zależy nasze zdrowie.

Rady IŻiŻ dotyczące diety podczas pandemii

Wg Instytutu Żywności i Żywienia zasady odżywianie całej rodziny winno być zgodne z Piramidą Zdrowego Żywienia Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych, przedstawionej w poniższych dziesięciu punktach

  1. Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny).
  2. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę, tego co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4 – warzywa i 1/4 – owoce.
  3. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
  4. Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i – częściowo – serem.
  5. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
  6. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
  7. Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).

układ immunologiczny nadmiar białego pieczywa4

8. Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół – mają cenne składniki i poprawiają smak.
9. Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie.
10. Nie spożywaj alkoholu (2).

Zdrowa zrównoważona dieta, wspomoże układ immunologiczny w walce z patogenami.

Jak skorzystać z w/w rad?

Nie potrzeba przypominać, że skoro nie ma leku na COWID-19, to powinniśmy zadbać o nasz układ immunologiczny, tak by był barierą dla wszelkiego rodzaju patogenów.

W obecnej sytuacji dokonujmy zakupów produktów  spożywczych jak najrzadziej, ja preferuję zakupy przez internet. 

Wiem co kupuję, gdzie, w ilościach zabezpieczających mnie na dłuższy okres. Zawsze mogę dopytać i sprawdzić producenta towaru jaki kupuję.

Niejednokrotnie nie płacę za dostawę i mam paczkę dostarczoną pod drzwi, a na dokładkę nie muszę dźwigać tych kilogramów.

Na co zwracać uwagę przy zakupach

Podczas zakupów:

  • wybierajmy produkty z jak najkrótszym składem surowcowym. Im produkt przetworzony ma krótszy skład surowcowy, tym ma mniej substancji dodatkowych dozwolonych, które w większości przypadków nie mają żadnych wartości odżywczych. Są przez organizm nieprzyswajane, tylko niepotrzebnie go obciążają link tylko ty decydujesz. Ich zadaniem jest m.in. poprawienie barwy, zapachu, smakowitości, wydłużenie terminu trwałości, zabezpieczenia przed zepsuciem w transporcie.
  • unikajmy zakupów słodyczy, słonych przekąsek, alkoholu, słodkich
    napojów, sprzyjających podjadaniu. Dostarczają pustych kalorii, nie posiadają żadnych właściwości odżywczych, podwyższają naszą masę ciała,
  • wyeliminujmy z diety tłuszcze trans. Przy zakupie zwrócić uwagę czy w produkcie są tłuszcze uwodornione, częściowo uwodornione lub utwardzone. Wybieraj produkty bez nich oraz bez dodatków: konserwantów, oleju palmowego, aromatów.

Tłuszcze trans zwiększają ryzyko zachorowania na choroby serca, podnoszą poziom cholesterolu LDL. Zaburzają funkcjonowanie m.in.: układu oddechowego, rozrodczego, mózgu oraz trzustki.

Zwiększają ryzyko rozwoju chorób alergicznych, cukrzycy, depresji i nowotworów. Wg ekspertów IŻiŻ należy ograniczyć do minimum spożycie tych tłuszczów. To właśnie IŻiŻ stworzył E-Bazę tłuszczów trans https://www.nowypm.pl/file/TLUSZCZE%20TRANS_GAZETA%20IZ_Z_.pdf

Występują m.in. w koncentratach spożywczych, mleku i przetworach mlecznych, produkty typu fast-food, tłuszczach roślinnych, wyrobach cukierniczych i ciastkarskich, produkty zbożowo-mączne. Ile i w jakich produktach możesz sprawdzić w E-bazie.

  • zwracajmy uwagę na datę ważności produktów. 

układ immunologiczny chipsy układ immunologiczny cukier4

Jakich wyborów dokonywać

Kolejną kwestią jest wybór produktów wartościowych:

  • produkty zbożowe – najlepiej z pełnego przemiału/razowe, kasze. One dostarczają niezbędne składniki odżywcze i poprawiają perystaltykę jelit. W sytuacji kiedy mamy mniej ruchu jest to bardzo potrzebne.
  • nabiał – jaja, jogurty kefiry maślanki naturalne, ser chudy lub półtłusty, rzadziej np. ser żółty; 
  • oleje – oliwa z oliwek do smażenia, a na zimno: olej lniany, olej z orzechów włoskich itp. (omega 3), 
  • nasiona roślin strączkowych – wszelkie, jakie są dostępne,  
  • warzywa – różnorodne, ja wybieram również mrożone ze względu na dłuższą datę przydatności to raz, a dwa gotuję je na parze,

dzięki czemu nie tracą wartości odżywczych. Pamiętaj by przynajmniej 50% warzyw spożywać bez obróbki termicznej. Nie mówię tu m.in. o pomidorach, marchewce, kapustnych, ponieważ ich obróbka termiczna sprawia, że mają więcej wartości odżywczych i są lepiej przyswajalne.

  • owoce – szczególnie te, które nie dojrzewają zbyt szybko oraz suszone – będące skarbnicą witamin, minerałów, błonnika, polifenoli;  
  • mięso – odmiany chude, np. filet z kurczaka lub indyka i różne polędwice; 
  • nasiona i orzechy – wszystkie, a szczególnie orzechy włoskie głównie w łupinie nie łuskane, siemię lniane i nasiona chia (7 orzechów włoskich zabezpieczy dzienne zapotrzebowanie kwasów omega 3), 
  • ryby – z podkreśleniem tych posiadających kwasy omega 3 (np. pstrąg, ewentualnie konserwowe w sosie własnym). 
  • kiszonki (ogórki, buraki, kapusta) to one dostarczą nam probiotyków wspomagających naszą florę bakteryjną
  • zrezygnuj z zakupu wody w PET-ach z Bisfenolem, a te pieniądze przeznacz na zakup filtra dostarczającego żywą wodę, zbliżoną do naszych płynów ustrojowych, zobaczysz różnicę w samopoczuciu i zdrowiu.

układ immunologiczny owoce morza układ immunologiczny awokado układ immunologiczny pieczywo ciemne4

Produkty te wzmocnią nasz układ immunologiczny, który będzie bastionem nie do zdobycia przez wirusy, bakterie i inne patogeny.

Jak wykorzystać ten czas

Kiedy ostatnio tak często przebywaliście w domu z całą rodziną. Kiedy mieliście tyle czasu by spokojnie porozmawiać i zorientować się, czego uczą się dzieci, co im sprawia kłopot i jak sobie radzą.

Wykorzystajmy ten czas na wspólne:

  • posiłki,
  • rozmowy na jakie wcześniej nie mieliśmy czasu,
  • aktywność fizyczną dostosowaną do wieku, zdrowia, możliwości każdego członka rodziny,
  • korzystanie ze słońca, tak niezbędnego by zadbać o witaminę D3. Kiedy skóra wystawiona jest na promienie słoneczne, promienie UVB łączą się z cholesterolem w komórkach skóry, dzięki czemu dostarczają energię do wytworzenia witaminy D3 przez organizm.

Jest niezbędna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego i mięśni. Jest konieczna dla zdrowych kości i zębów, ułatwia wchłanianie fosforu i wapnia z przewodu pokarmowego. Bierze  udział w procesie podziału komórek. Pomaga zmniejszyć ryzyko upadku związane z niestabilnością postawy i osłabieniem mięśni u osób w wieku 60 lat i starszych

  • spełnienie obietnic o jakich zapomnieliście, a dzieci dokładnie pamiętają i oczekują ich realizacji. 

4

Niech ten czas sprzyja budowaniu więzi rodzinnych, autorytetów, poczucia pewności, że rodzice zawsze dotrzymują danego słowa i są gwarantem bezpieczeństwa, nawet w tak trudnych chwilach pandemii.

Życzę wszystkim zdrowia, pogody ducha oraz refleksji nad codziennością.

Powodzenia

Krystyna Krutewicz

Zgodnie z naturą

11.03.2021 r

 

#Covid-19  #dieta #zakupy #decyzje #sól #cukier #alkohol #tytoń #odchudzanie #oczyszczanie organizmu #napoje gazowane #słodycze #białka #węglowodany #tłuszcze #zmęczenie #dreszcze #bóle głowy #przeziębienie #grypa #choroby alergiczne #cukrzyca #depresja #nowotwory

 

Wykorzystane materiały

  • WHO https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public?gclid=Cj0KCQiAnKeCBhDPARIsAFDTLTIPpTBcL0CSb2qkFLsolKbcnGLUY7KHaaeIgzcsDwwxPq-TYUsK_XkaArNfEALw_wcB
  • https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych
  • https://www.nowypm.pl/files/TLUSZCZE%20TRANS_GAZETA%20IZ_Z_.pdf
  • https://pixabay.com/images/search/darmowe%20obrazy/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *