Warzywa i owoce jeśli są bardziej kolorowe tym lepiej. Dostarczają one więcej cennych składników niezbędnych organizmowi człowieka, mających wpływ na nasze zdrowie. To one uzdrawiają nasz organizm. Taką niedocenianą perełką wśród warzyw jest burak ćwikłowy.

Spis treści

W czasie pandemii COVID-19 rozprzestrzeniającego się bardzo szybko i atakującego układ oddechowy, najbardziej narażone na infekcje są osoby z osłabionym układem odpornościowym.

Dlaczego?

Ponieważ  ich organizm nie potrafi wytworzyć odpowiedniej liczby przeciwciał, mogących zatrzymać COVID-19 przed zainfekowaniem dróg oddechowych. Skoro tak się dzieje, to należy podjąć działania jakie wzmocnią układ odpornościowy.

Ten artykuł przypomni Ci:

  • jakie właściwości ma burak ćwikłowy,
  • ile i jakie cenne składniki zawiera,
  • jakie dolegliwości leczy
  • jakie działania podjąć (co wyeliminować z diety), by organizm zaczął się regenerować,
  • czy korzystniejszy jest dla zdrowia surowy burak ćwikłowy, czy poddany fermatacji mlekowej.

Tu przychodzą nam z pomocą świeże warzywa i owoce, przyprawy oraz zioła. Należy podkreślić, że zarówno warzywa jaki i owoce im bardziej kolorowe tym lepiej. Dostarczają one więcej cennych składników niezbędnych organizmowi człowieka, mających wpływ na nasze zdrowie. To one uzdrawiają nasz organizm. Taką niedocenianą perełką wśród warzyw jest np. burak ćwikłowy

 Wpływ żywności na odporność organizmu

burak ćwikłowy a twoje zdrowie i botwinka barszcz i Burak Ćwikłowy a Twoje Zdrowie Burak Ćwikłowy a Twoje Zdrowie prosto z ogrodu3

Zastanów się i przeanalizuj, czy w Twoim jadłospisie przeważa żywność:

  • wysoko przetworzona pełna substancji dodatkowych dozwolonych, poprawiających smakowitość, trwałość, ale nie zawierająca składników odżywczych, czy
  • naturalna pełna składników odżywczych; dobrych tłuszczów, białek, węglowodanów, witamin i minerałów zawartych w świeżych warzywach różnorakich i różnokolorowych (buraków, kapusty, czosnku, cebuli, rzepy, kalafiora, brokułów, strączków, psiankowatych), owocach – różnokolorowych, ziół i przypraw. To ta wzmacnia organizm. 
  • jakie przewlekłe choroby masz stwierdzone i czy się leczysz, bo skoro je masz tzn. że Twój układ odpornościowy jest słaby. Zrób wszystko by wzmocnić odporność.

Jak wzmocnić układ odpornościowy?

 To się da zrobić, tylko trzeba chcieć m.in. poprzez:

  • wyeliminowanie z jadłospisu bezwartościowej żywności wysoko przetworzonej. W bezpłatnym e-booku p.t. „Tylko Ty Decydujesz” jest analiza zawartości kilku produktów.
  • nie zaniedbywanie leczenia (stosowania zaleceń lekarza) i uzgadniania z nim swoich propozycji mających wzmocnić organizm) ,
  • stosowanie diety dopasowanej do Twojej choroby w oparciu o żywność naturalną, jak najmniej przetworzoną. Powiesz, ale nie mogę jeść surowych warzyw!. To, piecz je, gotuj na parze, a jeżeli w wodzie to w niewielkiej ilości (wody tej nie wylewaj do zlewu. Wykorzystaj ją – wypij, ugotuj na niej zupę, ewentualnie podlej kwiatki. To w niej są m.in. witaminy rozpuszczalne w wodzie).
  • odpowiednie nawodnienie organizmu, najlepiej żywą wodą, ale nie z PET-a, dlaczego? informacje na ten temat znajdziesz w darmowym e-booku Raport. Natomiast z art.” Żywa woda. Czy każdy filtr ją wytworzy? dowiesz się w jaki sposób mieć ją w domu,
  • nie zaniedbywanie aktywności fizycznej dostosowanej do Twoich możliwości i potrzeb (uwzględniając wiek i sprawność fizyczną) w celu zwiększenia przemiany materii. Tę aktywność uprawiaj najlepiej codziennie, bez względu na pogodę.
  • zadbaj o odpowiedni ubiór, by nie dopuścić do przegrzania organizmu czy zmarznięcia
  • wyeliminuj z diety nadmiar węglowodanów – szczególnie cukrów prostych, używek, bo ich nadmiar jest pożywką dla chorób.

Nie będę powtarzała zakazów, bo wszyscy znamy ograniczenia jakie zostały wprowadzone by ograniczyć rozprzestrzenianie się COVID-19.

Zapraszam do zapoznania się z poniższym artykułem, on pomoże Ci w regeneracji organizmu. 

Burak ćwikłowy – właściwości

Ta niedoceniona perełka, to burak ćwikłowy, warzywo zawierające w 100 g 43 kcal, natomiast botwinka aż 22 kcal w 100 g.

Burak Ćwikłowy a Twoje Zdrowie - pełen zestaw botwina - Burak Ćwikłowy a Twoje Zdrowie3

Buraki podczas gotowania tracą wiele składników odżywczych. Jeżeli konieczna jest obróbka termiczna, to zastosuj pieczenie razem ze skórką, a obierz je bezpośrednio przed jedzeniem ewentualnie gotuj na parze lub w niewielkiej ilości wody.

Dlatego najlepiej jeść go na surowo.

Burak ćwikłowy jest warzywem wspierającym m.in:

  • układ krwionośny, dzięki barwnikom będącymi silnymi przeciwutleniaczami, zwiększającymi zdolność przyswajania tlenu przez komórki, zapobiega anemii, pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi,
  • układ odpornościowy,
  • wzmacnia pamięć i koncentrację, łagodzi depresję (4),

Ja preferuję:

  • kiszony burak ćwikłowy, ponieważ zawiera dodatkowo probiotyki wpływające na dobrą florę bakteryjną oraz
  • sok z surowych buraków, ale z dodatkiem soku z jabłka, marchewki czy pomarańczy .

Dlaczego kiszony burak ćwikłowy? Bo w procesie fermentacji uczestniczą bakterie kwasu mlekowego, dzięki której tworzą dobrą florę bakteryjną jelit. Ma to ogromne znaczenie dla odporności organizmu, gdyż ułatwia mu walkę z infekcjami.

Ponadto pomaga w trawieniu, oczyszcza i odtruwa organizm. Tym żywym organizmom przypisuje się wszelkie korzyści zdrowotne związane z funkcjonowaniem jelit uznawanych za nasz drugi mózg. Zadbaj o ten mózg, a unikniesz przykrych dolegliwości.

Burak ćwikłowy i jego sok z kiszonki przywraca równowagę kwasowo – zasadową organizmu.  

Zauważ jak ważna jest informacja, że podczas fermentacji wytwarzane są izotiocyjaniany, działające przeciwnowotworowo. 
Z kolei zawarta w soku z kiszonek acetylocholina pomaga i reguluje ciśnienia krwi.
Produkty fermentowane, w tym burak ćwikłowy pomocny jest w przypadku wielu dolegliwości żołądkowych.

Buraki ćwikłowe poddane fermentacji kwasu mlekowego likwidują niestrawność, wspomagają leczenie zgagi, usprawniają przemianę materii, łagodzą dolegliwości związane z chorobą wrzodową i zespołem jelita drażliwego.

Doceń to warzywo pod kątem „Jak wiele może, za tak niewiele” „Lepiej zapobiegać niż leczyć”.

Burak ćwikłowy – źródło wielu cennych składników odżywczych.

Składniki odżywcze w wyciśniętym soku z buraka ćwikłowego, są źródłem:

  • minerałów in. sodu, magnezu, wapnia, żelaza, potasu, chloru, fluoru, kobaltu, miedzi, cynku, fosforu, rubidu, cezu, molibdenu, boru, litu.
    witamin:
  • A (bierze udział we wszystkich funkcjach organizmu, likwiduje bakterie i wirusy, niezbędna w procesie widzenia, chroni przed nowotworami),
  • E (walczy z rodnikami atakującymi nasz organizm, wpływa na przemianę materii, zapobiega utlenianiu witaminy A),
  • K (bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, wytwarzaniu białek niezbędnych zdrowym kościom i tkankom),
  • C (zapobiega infekcjom i przeziębieniom)
  • z grupy B (poprawia funkcjonowanie mózgu, wzmacnia kości, zęby, obniża poziom cholesterolu we krwi, redukuje nadwagę, wpływa na prawidłowe działanie układu krwionośnego, mięśniowego),
  • kwasu foliowego wpływającego na prawidłowe funkcjonowanie układu krwiotwórczego, zapewniającego wzrost i regenerację naszych komórek)
  • błonnika pokarmowego oczyszczającego nasz organizm z pozostałości produktów przemiany materii
  • betainy – aminokwasu odpowiedzialnego za pobieranie z pożywienia protein, wapnia, żelaza, witaminy B12. Ponadto w komórkach wątroby odtwarza metioninę odpowiedzialną za oczyszczanie wątroby ze zbędnych produktów przemiany materii oraz toksyn.
  • betaniny barwnika czerwono-bordowego, posiadającego silne właściwości przeciwutleniające. Neutralizuje bakterie wnikając do ich wnętrza, hamuje ich funkcje rozmnażania, ułatwiając białym krwinkom zniszczenie i usunięcie ich z organizmu. Reguluje ciśnienie krwi, likwiduje stany zapalne w organizmie.
  • saponin pochodnych cukrów, wpływających na przyspieszenie trawienia tłuszczów, mają działanie moczopędne i przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjnie, przeciwgrzybicze. Saponiny wpływają na organizm człowieka, obniżających ryzyko zachorowania na nowotwory.(1,2)

Burak ćwikłowy – czy dla każdego

Burak ćwikłowy to warzywo, na które szczególną uwagę powinny zwrócić uwagę osoby chore na:

  • cukrzycę z uwagi na indeks glikemiczny. Surowe buraki ćwikłowe mają (IG = 30), natomiast po ugotowaniu lub upieczeniu wartość indeksu znacznie wzrasta do (IG = 65).

oraz posiadające niskie ciśnienie (gdyż azotyny wpływają na naczynia krwionośnych, nasilając wydzielanie tlenku azotu,  powodującego rozszerzenie ich światła. To skutkuje obniżeniem ciśnienia tętniczego krwi)  

Burak ćwikłowy, może być spożywany w wielu postaciach. Istnieje wiele przepisów, w których wykorzystuje się korzeń, czy liście buraka na różne sposoby. Nie tylko burak w przypadku młodej rośliny, ale również  jego nać jest idealnym daniem głównym czy dodatkiem do zup, sałatek, surówek, deserów czy jako barszcz buraczany, buraki pieczone, ćwikła – buraki z chrzanem, buraki zasmażane, tarte z jabłkami. Rzadko jemy go na surowo z uwagi na ziemisty posmak.

W następnym artykule przedstawię kolejny produkt spożywczy wzmacniający naszą odporność. Jeżeli interesuje Cię tematyka związana ze zdrowym odżywianiem, zapraszam na https://zgodnie-z-natura.pl

Krystyna Krutewicz

Zgodnie Z Naturą

30.04.2020r

Wykorzystana literatura;

  1. Towaroznawstwo Produktów. Spożywczych Praca zbiorowa pod red prof.dra A Lempki W-wa PWE 1979.
  2. Czy wiemy co jeść? Co Pomaga A Co Szkodzi Przegląd Reader,s Digest W-wa 1997.
  3. Obrazy https://pixabay.com/pl/
  4. https://noveaidea.com/uploads/pliki/artyku%C5%82%20burak.

#betaniny #błonnik #burak #burak ćwikłowy #burak kiszony #cebula #choroba #cukrzyca #czosnek #depresja #dieta #kalafior #kapusta #kiszonki #koncentracja #minerały #nadmiar węglowodanów #naturalne składniki #owoce #pamięć #sałatki #surówki #układ krwionośny #układ odpornościowy #warzywa #warzywa kolorowe #witaminy #wyelminuj węglowodany #żywność #żywność wysokoprzetworzona

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *