Wiesz co jesz? W artykule tym proponuję przeanalizować jakie produkty spożywcze goszczą na Waszym stole. Dlaczego karmisz siebie i tych których kochasz bezwartościową żywnością. Twierdzisz, że smakowita, co z tego, skoro pełna chemii.

Spis Treści

Skoro wiesz co jesz – to dlaczego?

Spożywacie żywność:

  • wysokoprzetworzoną, zawierającą pestycydy, substancje dodatkowe dozwolone, jakich organizm nie trawi, tylko odkłada je, czyli chemię niszczącą organizm, a nie
  • zdrową, żywą, jak najmniej przetworzoną?

Jestem przekonana, że każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, że jakość dzisiejszych warzyw, owoców, produktów zbożowych, mięsa i jego przetworów, mleka i jego przetworów, ryb, owoców morza i ich przetworów, nie ma takich wartości odżywczych jak 30 lat temu.
Twierdzisz, że wiesz co jesz?

Co jest tego przyczyną?

  • wyjałowienie gleby uprawnej z minerałów, w związku ze stosowaniem przez rolnictwo środków ochrony roślin – zwanych pestycydami.

Ich zadaniem jest niszczenie m.in. szkodników zwierzęcych (zoocydy), grzybów (fungicydy), chwastów (herbicydy), owadów (insektycydy), bakterii (bakteriocydy) regulatory wzrostu, usuwające liście i wiele, wiele innych. O ich roli dowiesz się z e-booka PESTYCYDY

  • skażenie środowiska: gleby, powietrza i wody szkodliwymi związkami chemicznymi (metalami ciężkimi), zarówno przez przemysł, rolnictwo, czy transport.
  • zanieczyszczenie żywności antybiotykami, czy hormonami,
  • niszczenie składników odżywczych żywności podczas procesów produkcji m.in. poprzez wprowadzanie substancji dodatkowych.
    Czy faktycznie wiesz co jesz?

Wiesz co jesz – zadania substancji dodatkowych dozwolonych

Substancje te mają ułatwić i obniżyć koszty produkcji, transportu, wydłużyć trwałość produktu, poprawić smakowitość, cechy organoleptyczne produktu, niejednokrotnie kosztem ich jakości.

Środki te możemy podzielić na grupy wpływające m.in. na:

  • wygląd – barwniki od E 100 do E 199,
  • konserwujące i regulatory kwasowości od E 200 do E 299,
  • przeciwutleniacze od E 300 do E 399,
  • substancje stabilizujące, zagęszczające,
  • emulgujące od E 400 do E 499,
  • wzmacniacze smaku od E 600 do E 699,
  • środki słodzące, nabłyszczające i inne E 900 do E 999,
  • stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne E 1000 do E 1999 (1)

Czy nasz przemysł sobie z tym radzi?, czy to co wprowadza UE jest zawsze klarowne? Nie – można przeczytać (2)

Dla mnie najważniejsze jest uważne czytanie etykiet na opakowaniach żywności. Opakowania produktów są: piękne kolorowe, zachęcające do kupienia, ale bezwartościowe.

Unikaj!  „E” w żywności. Część tych substancji uważana jest za nie mające wpływu na zdrowie człowieka. Niestety E stają się szczególnie szkodliwe, kiedy spożywamy je długotrwale i w dużych ilościach.
Wiesz co jesz? Masę kumulującej się przez lata chemii w Twoim organiźmie.

Choroby – wiesz co jesz?

Brak składników odżywczych w żywności jest przyczyną wielu chorób przewlekłych – cywilizacyjnych m.in.

  • cukrzycy,
  • chorób układu krążenia,
  • nadciśnienia,
  • otyłości,
  • nadwagi,
  • alergii, niepłodności,
  • nowotworów – piersi, żołądka,
  • oporności bakterii chorobotwórczych na antybiotyki,
  • niedokrwistości związanej z niedoborem żelaza, osteoporozą i wielu innych oraz towarzyszącym im zaburzeniom metabolicznym.

Obecność metali ciężkich powoduje uszkodzenie, wątroby, nerek, mózgu, kości, mięśni.

Ustalono, że rocznie człowiek spożywa ok. 2 kg substancji chemicznych. Czy zwracasz na to uwagę? Podtrzymujesz twierdzenie, że wiesz co jesz?

Czy substancje te gromadzisz, czy dbasz o to, by je usunąć?

To przecież skład chemiczny produktu spożywczego wiąże się z jego wartością odżywczą.

Organizm człowieka do właściwego rozwoju pobiera z pożywienia ok. 90 związków chemicznych, które jako składniki pokarmowe można podzielić na poniższe grupy:

  • białka,
  • węglowodany,
  • tłuszcze,
  • aminokwasy,
  • witaminy,
  • składniki mineralne.

Wypada postawić pytanie, czy produkty jakie spożywamy dostarczają nam odpowiednich ilości i jakości w/w związków chemicznych, zgodnie z normami żywienia?

Ich źródłem powinno być pożywienie.

Jeżeli liczysz, że z żywności wysokoprzetworzonej dostarczysz je organizmowi to się mylisz.

Nie dostarczysz ich, nawet jeżeli będziesz spożywał żywność jak najmniej przetworzoną, dlatego należy pomagać sobie mądrą suplementacją.

Jeżeli w dłuższym czasie nie dostarczysz organizmowi któregokolwiek z nich, to efektem będzie osłabienie układu odpornościowego, w konsekwencji rozwój choroby.

W związku z tym należy postawić kolejne pytanie, czy żywność jaką spożywasz jest bezpieczna.

E-book „Pestycydy w Żywności” przybliży Ci temat

Zapamiętaj co jesz!

Niedoborów ilościowych i jakościowych niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania organizmu nie ustalisz organoleptycznie.

Natomiast o tym, jak procesy technologiczne wpływają na obniżenie wartości odżywczej żywności przedstawiłam w e-booku “Witaminy Podstawą Twojego Zdrowia”

Zadbaj o zdrowe i różnorodne odżywianie, a uchronisz się przed wieloma dolegliwościami.

To wszystko zależy od Ciebie, Twojej wiedzy na ten temat, wiedzy wyniesionej z domu i zaakceptowanej przez Ciebie lub nie, jak również podejścia do spraw związanych ze zdrowiem.

Zadbaj o zdrowe, różnorodne i różnokolorowe odżywianie bez substancji dodatkowych dozwolonych, a uchronisz się przed wieloma dolegliwościami.

wiesz co jesz pasta serowa wiesz co jesz maliny agrest wiesz co jesz sałatka warzywna

To wszystko zależy od Ciebie, Twojej wiedzy zdobytej na ten temat jak również wyniesionej z domu i zaakceptowanej przez Ciebie lub nie oraz podejścia do spraw związanych ze zdrowiem.

Niewłaściwy sposób odżywiania może przyczynić się m.in. do:

  • ograniczenia zdolności przyswajania wiedzy (uczenia się),
  • ciągłego zmęczenia,
  • osłabienia koncentracji,
  • licznych chorób.

Uważam, że dzisiaj naszym problemem, są choroby związane z przejadaniem się, czego konsekwencją jest:

  • nadwaga,
  • otyłość,
  • zaburzenia metaboliczne.

To, że przejadamy się może prowadzić do niedożywienia związanego ze:

  • spożywaniem żywności niepełnowartościowej z toksynami,
  • substancjami dodatkowymi dozwolonymi pozbawionej witamin, składników mineralnych, błonnika, właściwych tłuszczów, białek,
  • brakiem kontroli nad ilością i wartością produktów,
  • lekceważeniem atmosfery w jakiej spożywamy pokarmy.

Myślę, że nie wiesz co jesz!

Zrób to:

  • ogranicz spożywanie żywności wysokoprzetworzonej,
  • wystrzegaj się pokarmów o długim okresie trwałości, dlaczego? bo zawierają dużo konserwantów. Tylko żywność martwą można długo przechowywać,
  • ogranicz fast food-y nafaszerowane substancjami poprawiającymi smakowitość.
  • nie kieruj się niską ceną, często niskiej jakości, kolorowym opakowaniem,

 wiesz co jesz tabletkiwiesz co jesz schemat fastfoodwiesz co jesz coca cola

Czytaj informacje na etykietach, szczególnie te podane drobnym drukiem. Ja mimo, że korzystam z okularów do czytania , to mam również lupkę która ułatwia mi rozszyfrowanie zawartości opakowania. Moja rada, jeżeli nie możesz przeczytać składu surowcowego danego produktu, bo jest nieczytelnym drukiem, to oceń ile miejsca zajmuje on na opakowani. Jeżeli dużo to nie gimnastykuj się by odczytać (szkoda czasu) odłóż na półkę bo ma liczne „E”,

Jedz:

  • świeże warzywa i owoce z wiadomego źródła, kupuj bezpośrednio od rolnika, bo nie będą zakonserwowane przynajmniej środkami zabezpieczającymi przed długim transportem,
  • myj dokładnie owoce, warzywa zwracając szczególną uwagę na te nie z naszej strefy klimatycznej z uwagi na środki konserwujące w związku z transportem.
  • zwróć uwagę na owoce, które wyglądają jak nawoskowane, gdyż warstwa ta, może zawierać substancje grzybobójcze, przedłużające trwałość,
  • obieraj skórkę, wprawdzie pozbywamy się błonnika, ale coś za coś, usuwaj liście zewnętrzne,
  • unikaj warzyw i owoców sezonowych np. sałaty, ogórków, pomidorów, szczypiorku, natki pietruszki w sezonie zimowym ponieważ posiadają dużą zawartość wielu szkodliwych związków chemicznych, za wyjątkiem tych, jakie sam posiejesz w doniczce,
  • gotuj na parze unikając większych strat wartościowych składników,
  • usuwaj z mięsa i ryb tłuszcz, niektóre pestycydy odkładają się w nim,
  • kupuj żywność ekologiczną w sklepach posiadających certyfikaty żywności ekologicznej.
  • zainstaluj filtr do żywej wody, a usuniesz śmieci i trucizny z organizmu.

wiesz co jesz owoce jarzębina

 Życzę owocnej lektury

Autor: Krystyna Krutewicz

Zgodnie z naturą

Wykorzystane materiały:

  1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_dodatków_do_żywności
  2. http://www.kups.org.pl/unijny-wykaz-dodatkow-do-zywnosci-problemy-z-jego-stosowaniem-1106
  3. https://pixabay.com/pl/photos/

#alergia #aminokwasy #białka #choroby #cukrzyca #gotowanie na parze #koncentracja #metale ciężkie #nadciśnienie #nadwaga #niepłodność #odżywianie #otyłość #owoce #różnorodne odżywianie #warzywa #witaminy #woda #woda żywa #zaburzenia metaboliczne #zmęczenie #żywność #żywność ekologiczna #żywność wysokoprzetworzona

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *