Zdrowe nawyki żywieniowe owszem były, ale czas świętowania przysłonił zdrowy rozsądek, a ucztowanie spowodowało przyrost wagi o kilka kilogramów.

Święta, święta i po świętach – przygotowane smakołyki zostały skonsumowane, a pozostało uczucie przesytu.

Teraz pytanie? Co zrobić by powrócić do poprzednich rozmiarów?

Spis treści

Zdrowe nawyki żywieniowe – jak do nich wrócić?

Jak odbierasz fakt, że kilkudniowe zapomnienie, świętowanie połączone z ucztowaniem i leniuchowaniem, spowodowało przyrost Twojej wagi?

Specjaliści twierdzą, że podczas trzech dni obżarstwa i lenistwa możemy przytyć nawet 3,5 kg. Gorzej pozbyć się tego zbędnego balastu. Niestety, nie zgubimy tych dodatkowych kilogramów w czasie kilku dni.

Co teraz:

  • czujecie się ociężali i zdołowani tym, że chwile nieuwagi kosztują Was kilka nadprogramowych kilogramów,
  • Twoja najładniejsza sukienka opina się ukazując wszystkie dodatkowe fałdy ciała, na brzuchu i pod łopatką,
  • a koszula partnera nie dopina się na brzuchu,

3

Przecież wiecie, że zbędne kilogramy mogą prowadzić do:

  • podwyższonego cholesterolu,
  • dodatkowego obciążenia stawów,
  • rozwoju chorób cywilizacyjnych,
  • trudności z oddychaniem,
  • bezsenność.

Zdrowe nawyki żywieniowe – nie dla żywności przetworzonej

To, że producenci żywności oferują Ci produkty niezdrowe, pozbawione wartości odżywczych, wcale nie świadczy o tym, że masz z nich korzystać. To Ty dokonujesz wyboru

Nawet tylko częściowa zmiana nawyków w codziennej diecie może przynieść korzyści zdrowotne, chroniąc przed następstwami poważnych chorób i ograniczeniami jakie one niosą.

Inwestując w zdrową nieprzetworzoną żywność, prowadząc higieniczny sposób życia, zabezpieczacie się przed rujnowaniem swojego zdrowia, w myśl zasady „Lepiej zabezpieczać niż leczyć” Wprowadź więc zdrowe nawyki żywieniowe – wróć do nich jeżeli wcześniej były stosowane w Twoim domu.

Jak wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe?

Po prostu trzeba zmienić tryb życia i  nawyki żywieniowe.

Zdrowe nawyki żywieniowe spowodują:

  • poprawę odporności organizmu
  • wzmocnienie kondycji, poprzez codzienną aktywność fizyczną, dopasowaną do Twoich możliwości i upodobania np. spacer w odpowiednim tempie co najmniej 10.000 kroków, jazda na rowerze, pływanie, bieg, gimnastyka.
    Ruszaj się jak najwięcej i jak najczęściej. Ruch to gwarancja zdrowia.

Pracujesz przy komputerze, to wstawaj co jakiś czas, zmieniaj pozycję. Pamiętaj bezruch szkodzi.

Ja nastawiam minutnik na 40 minut, nie zawsze zarejestruję, że oddzwonił, ale po jakimś czasie zauważam, że nie „tyka”. Więc wychodzę na balkon i robię przysiady, konsekwencją jest wzmacnianie mięśni całego ciała.

Nie tylko poprawiam budowę i wytrzymałość nóg, lecz również zwiększam wytrzymałość całego organizmu.

3

  • nauczą sposobu jedzenia, jakie jest niezbędne dla prawidłowego trawienia.

Jeżeli jesz to skup się na jedzeniu, nie zajmuj się innymi czynnościami (oglądaniem telewizji, śledzeniem telefonu, czytaniem. Dlaczego, bo Twój mózg jest zajęty np. oglądaniem telewizji i z opóźnieniem wysyła sygnał, że już się najadłeś m.in. dlatego tyjesz).

Jeżeli spożywasz posiłek w pośpiechu, nie żując dokładnie każdego kęsa, to jedzenie jest gorzej trawione, dłużej zalega w żołądku i więcej wrzucasz go do żołądka.

Możesz czuć się zmęczony, ponieważ organizm traci więcej energii na strawienie tego pożywienia.

Zdrowe nawyki żywieniowe  – test

Nałóż na talerz porcję taką jak zwykle. Zajmij się tylko jedzeniem. Każdy kęs dokładnie przeżuj, tak by ustach zrobiła się papka i dopiero wtedy połknij tę papkę. Żując ten kęs dostrzeżesz jego smak, zapach. Będziesz delektować się jedzeniem. Oprócz tego, że dokładne żucie każdego kęsa ułatwia trawienia, to w pewnym momencie poczujesz,  nasycenie. Jeśli zjadamy posiłki w pośpiechu, nie mamy okazji, by tak naprawdę delektować się jedzeniem.

Po prostu wrzucamy do żołądka kęsy „małe całe, a duże na pół” i wszystko to co było na talerzu.

Początkowo będą z tym trudności, bo skoro do tej pory nie przykładaliśmy uwagi do przeżuwania każdego kęsa, to będziemy łykać tak jak do tej pory.

Jednak po to robisz ten test, by coś z niego wynieść. Każdy następny kęs lepiej przeżujesz, a w pewnym momencie poczujesz nasycenie, mimo, że na talerzu pozostała część porcji jaka wcześniej znikała w Twoim żołądku. Nie dojadaj jej, bo jesteś już nasycony.

Stosując tę zasadę, po pewnym czasie zauważysz, że zjadasz mniejsze porcje niż dotychczas, a Twoja waga zaczyna się redukować sama, bez żadnego wysiłku.

Zdrowe nawyki żywieniowe – podsumowanie testu

 Zapamiętaj!

Jedz nieduże porcje bardzo dokładnie przeżuwając każdy kęs.
Proces trawienia rozpoczyna się w ustach.
Twój żołądek nie posiada zębów więc nie utrudniaj mu pracy.
Dokładne przeżucie kęsa umożliwia wymieszanie go ze śliną, w której enzym – amylaza ślinowa rozpoczyna trawienie węglowodanów.
Im dłużej pokarm ma kontakt z receptorami smakowymi w ustach, tym więcej mamy czasu, by poczuć smak potrawy i aby wydzieliła się odpowiednia ilości soków trawiennych.
Przeżuwając pokarm powoli i dokładnie, najadamy się, nie sięgając po dodatkową porcję jedzenia.
Szybciej osiągamy uczucie nasycenia, dzięki czemu nie przybieramy zbędnych kalorii.

Dokładne przeżucie ułatwia pracę w dalszych etapach procesu trawienia i przyswajania składników odżywczych.

W miarę możliwości jedz posiłki o stałych porach, a unikniesz napadów wilczego głodu, jaki prowadzi do przejadania się. Przy stałych porach układ trawienny ma czas na wykonanie swojej pracy. (2)

zdrowe nawyki żywieniowe - ciastka żle zdrowe nawyki żywieniowe węglowodany 3

Zdrowe nawyki żywieniowe to również:

  • korzystanie z produktów ekologicznych, zawierających substancje odżywcze (dobre tłuszcze, białka, witaminy, minerały) regenerujące nasz organizm. Jeżeli możesz to wybieraj produkty: świeże, naturalne, nieprzetworzone, z różnych grup towarowych, kolorowe oraz zioła.

Urozmaicaj potrawy jakie spożywasz. Do każdego posiłku dodaj nowy inny składnik. Monotonia rozleniwia Twój metabolizm. Każdy składnik posiłku ma inną wartość odżywczą wpływającą  na proces trawienia.

3

  • zdrowe nawyki żywieniowe przyczynią się do redukcji masy ciała. One dostarczą w diecie składniki spalające tkankę tłuszczową, przyspieszające metabolizm i poprawiające florę bakteryjną w organiźmie. Mają również wpływ na poziom cukru we krwi.

Takie właściwości posiada: pieprz czarny, pieprz cayenne, kurkuma, imbir, cynamon, awokado, oliwa z oliwek, ocet jabłkowy.

Zdrowe nawyki żywieniowe, a błonnik

Skoro nasze zdrowie zaczyna się w jelitach to znaczy, ze w nich zachodzą procesy, które odpowiadają za odporność, tycie, a nawet za depresję. Bez oczyszczonych jelit, dobrze funkcjonujących, trudno cieszyć się dobrym zdrowiem. Przewód pokarmowy przyjmie każde pożywienie, jakie mu dostarczysz. Są produkty które pomagają mu prawidłowo funkcjonować. Są to warzywa, owoce, produkty z pełnego ziarna, a w nich zawarty błonnik, witaminy, minerały, fitoskładniki.

Warto się zastanowić, ile błonnika pokarmowego jest w codziennej naszej diecie. Dzięki produktom zawierającym błonnik oczyścimy organizm.
Błonnik to część pożywienia roślinnego

Wyróżniamy dwa rodzaje błonnika:

  • błonnik rozpuszczalny przechodząc przez układ pokarmowy wchłania do 15 razy więcej wody niż sam waży. Obniża poziom cholesterolu, cukru we krwi, ułatwia wypróżnianie i odchudzanie. Chroni przed chorobami układu krążenia. Daje poczucie sytości, zmniejsza uczucie głodu i… apetyt
  • błonnik nierozpuszczalny mechanicznie oczyszcza jelita. zmniejsza poziom cholesterolu i poprawia wchłanianie substancji odżywczych. Chroni przed rakiem okrężnicy

Należy pamiętać o właściwym nawodnieniu link Sekret organizmu, które rozpuszcza składniki odżywcze w pożywieniu, ułatwiając ich wchłanianie.

Dzięki temu, pożywienie bez trudu przechodzi przez przewód trawienny, zmiękczając stolec, a tym samym zapobiega zaparciom.

Istotny jest również krótkotrwały post, ułatwiający zużycie nadmiaru dostarczonych organizmowi kalorii.

3

O wpływie ziół na nasz organizm przeczytasz np. w e-booku Moc Natury.

Nie zapominaj o piciu odpowiedniej zarówno jakości jak i ilości wody. 30 cm3 na 1kg masy ciała.

Ważysz 60 kg to dziennie wypada wypić (0,3 x 60 = 1,8  l wody, 70 kg to (0,3 x 70 = 2,1 l wody).

Rozpocznij dzień od wypicia wody ze szczyptą soli kłodawskiej, czy himalajskiej, oraz sokiem z cytryny lub łyżeczką octu jabłkowego, czy np. imbiru.

Więcej na ten temat znajdziesz na blogu zgodnie-z-natura.pl

To woda pomoże w usunięciu z organizmu nie przyswojonych przez organizm odpadów, a zalegających zalegających w jelitach.

STOP 3

Pamiętaj również o zielonej herbacie przyspieszającej metabolizm i  pełnej antyoksydantów.

Zadbaj również o zdrowy sen, który pomoże utrzymać na odpowiednim poziomie hormony regulujące przemianę materii.

Niezbędny jest również krótkotrwały post umożliwiający strawienie nadmiaru zjedzonego pożywienia.
Opisane nawyki żywieniowe powinny być stosowane każdego dnia.

Zdrowy styl życia – czego unikać

  • żywności przemysłowo przetworzonej,
  • produktów zawierających substancje dodatkowe dozwolone m.in. substancje słodzące Aspartam (E951) – zwiększa wystąpienie ryzyka choroby nowotworowej, powoduje bóle głowy, zaburza nastrój. Acesulfam K (E950) – może uszkadzać DNA. Syrop glukozowo-fruktozowy – może powodować wysoki wzrost poziomu cholesterolu, insulinooporność.
  • konserw w puszkach, czy opakowaniach plastikowych: warzyw, owoców, mięsa, ryb, wszelkiego rodzaju sałatki, zupy i inne dania.

Opakowania te zawierają Bisfenol A – substancję toksyczną, która może przyczyniać się do rozwoju chorób serca, cukrzycy, raka piersi, prostaty jak również wpływać na układ hormonalny.

Szczególnie szkodliwe są produkty o wysokiej kwasowości np. pomidory. Kwasy zawarte w produkcie powodują przenikanie bisfenolu A z opakowania do produktu

3

  • owoców i warzyw zawierających pestycydy
  • sól warzoną zawierającą 98% chlorku sodu, a resztę stanowią substancję np. fluor czy pochłaniające wilgoć (żelazocyjanek, czy glinokrzemian).
    Nadmiar spożywania takiej soli może przyczynić się do osteoporozy, powodując utratę wapnia z kości, zaburzenia pracy nerek, przemiany materii, nadwagę, cukrzycy typu 2 oraz nowotwory żołądka.
    Zatrzymując wodę w organizmie przyczynia się do obrzęków.
  • produktów o niskiej zawartości tłuszczów tzw. light a ze sporą zawartością środków słodzących. Natomiast zawierające 0% tłuszczu są pozbawione witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
  • ogranicz spożycie białego pieczywa, wprowadzając w jego miejsce pieczywo pełnoziarniste.
  • Wyeliminuj ewentualnie ogranicz używki (alkohol, napoje kolorowe słodzone, kawę)

Wiem i jestem przekonana, że powyższe zasady

  • nie wymagają większego wysiłku we wprowadzeniu ich w życie oraz przynoszą,
  • widoczne i niejednokrotnie zaskakujące efekty.

Życzę powrotu do zdrowia i wymarzonej sylwetki oraz wprowadzenia na stałe do swojego życia zdrowych nawyków żywieniowych.

Jeżeli masz pytania, uwagi w tej materii proszę napisz, a postaram się odpowiedzieć.

Powodzenia

Krystyna Krutewicz

Zgodnie Z Naturą

zgodnieznatura.pl@gmail.com

#bezsenność białka #błonnik #cholesterol #choroby cywilizacyjne #flora bakteryjna #metabolizm #naturalne #nawyki żywieniowe #odporność organizmu #posiłek #pośpiech #produkty #przejadanie się #soki trawienne #stawy #świeże #tłuszcze #trawienie #używki #zdrowe nawyki #zdrowie #żołądek #żucie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *