Zdrowy styl życia, to m.in.:

  • decyzje jakie podejmuje człowiek, wpływające na jego zdrowie które może kontrolować bardziej lub mniej,
  • środowisko fizyczne w jakim się znajduje,
  • czynniki genetyczne człowieka wiek, płeć.

Spis treści

Jeżeli prowadzisz zdrowy styl życia, to dbasz również o moc swojej flory bakteryjnej.

Zdrowy styl życia – co to jest?

Styl życia to:

  • decyzje jakie podejmuje człowiek, wpływające na jego zdrowie które może kontrolować bardziej lub mniej,
  • środowisko fizyczne w jakim się znajduje,
  • czynniki genetyczne człowieka wiek, płeć.
  • zasoby opieki medycznej (dostępność, jakość, organizacja),

    Co determinuje styl życia?

  • zarobki,
  • status społeczny,
  • wsparcie ze strony rodziny, przyjaciół,
  • poziom wykształcenia, im wyższy tym większe możliwości wpływu na swoje życie i zdrowie, lepszą pracę a tym samym lepszą sytuację finansową. Wszyscy wiemy, że bezrobocie powoduje występowanie wielu problemów m.in. ograniczenie aktywności życiowej, zdrowotnych (depresji, niedożywienia, chorób tzw. cywilizacyjnych.
  • środowisko naturalne (stan powietrza, wody, gleby),
  • bezpieczeństwo związane z mieszkaniem, pracą,
  • biologia i genetyka człowieka –funkcje poszczególnych układów organizmu, płeć, wiek,
  • zachowania i przyzwyczajenia wyniesione z domu,
  • wiedza na temat zdrowia i umiejętności radzenia sobie z podejmowaniem decyzji w dokonywaniu zdrowych wyborów,
  • rozwój w dzieciństwie, gdyż ma znaczenie dla zdrowia i samopoczucia w dalszych latach życia,
  • służba zdrowia – dostęp do niej, jej poziom i działania ukierunkowane na utrzymanie dobrego stanu zdrowia pacjenta.

Niejednokrotnie styl życia zmieniamy pod wpływem nabytych, doświadczeń, przebytych chorób, czy zmian zachodzących w naszym otoczeniu i środowisku.

Zdrowy styl życia

W/w  czynniki wpływają na nasze decyzje dotyczące  wyboru zdrowego stylu życia.

Zdrowy styl życia to racjonalne i zdrowe odżywianie. Ma za zadanie  dostarczyć organizmowi wszystkie niezbędne, wartościowe składniki pokarmowe.

Do nich należą: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, minerały, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, zdrową żywą wodę.

O prawidłowym odżywianiu decyduje:

  • ilość, jakość posiłków i częstotliwość ich spożywanych w ciągu dnia,
  • wielkość porcji,
  • odpowiednie nawodnienie organizmu
  • zapewnienie odpowiedniej ilości i jakości snu,
  • codzienna aktywność fizyczna dopasowana do wieku, możliwości danej osoby, bez względu na pogodę, porę dnia i roku
  • ograniczenie stosowania cukru, soli, używek, napojów słodzonych kolorowych, bezwartościowej – pełnej chemii żywności przetworzonej przemysłowo.

Jeżeli w swojej diecie uwzględnisz wszystkie zalecenia IŻiŻ podane w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej http://www.izz.waw.pl/zasady-prawidowego-ywienia to możesz powiedzieć, że prowadzisz zdrowy styl życia. (6)

Zdrowy styl życia a układ odpornościowy

Nasz układ odpornościowy to strażnik, chronicy nas przed wszelkiego rodzaju patogenami.

Oprócz tego, że rozpoznaje  różne zagrożenia (bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty), to broni im dostępu do naszego organizmu. Podejmuje z nimi walkę eliminując je.

Preferując zdrowy styl życia, dbasz o układ odpornościowy.

W poprzednim artykule była mowa m.in. o bakteriach zamieszkujących  organizm człowieka tworzących tzw. mikrobiotę. Jest to ekosystem zapewniający utrzymanie właściwego stanu naszego organizmu.

Nasze jelita są „drugim mózgiem”, gdyż w nich jest ok. 70% mikroorganizmów zasiedlających nasze ciało. Powinniśmy szczególnie o nie dbać dostarczając im odpowiedniego pożywienia.

5

Gdy nie dbasz o zdrowy styl życia, nadużywasz wszelkiego rodzaju leków, również antybiotyków, nie licz na to, że Twoja flora bakteryjna, uchroni Cię przed kolejnymi infekcjami. Wspomóż ją dokarmiając probiotyki prebiotykami.

Rolą flory bakteryjnej jest zapewnienie równowagi naszemu układowi odpornościowemu w zmiennych warunkach.

Twój układ odpornościowy jest mocny, gdy prowadzisz zdrowy styl życia. W przeciwnym układzie cierpisz na choroby tzw. cywilizacyjne.

Zdrowy styl życia – wpływ prebiotyków na mikroflorę jelit

Skoro prebiotyki są pożywieniem dla probiotyków, dostarczmy je w diecie, a wpłyną na zwiększenie ilości i aktywności mikroflory jelit.

Prebiotyki, to takie  składniki pożywienia, które nie ulegają strawieniu (w żołądku i jelicie cienkim). To oligosacharydy (fruktooligosacharydy, laktuloza), polisacharydy (inulina, celuloza, pektyny, hemicelulozy).
Są pożywieniem – odżywką dla bakterii i drożdży zwanych probiotykami.

 Probiotyki są bardzo wrażliwe na działanie substancji szkodliwych (np. kuracja antybiotykowa, chemioterapia, wszelkiego rodzaju leki), dlatego może dojść do homeostazy (zachwiania równowagi wewnętrznej). Następstwem mogą być zaparcia, biegunki, podatność na infekcje.

W tym przypadku, Twój zdrowy styl życia, zadba o dobre paliwo dla probiotyków w postaci prebiotyków. 

One wpływają pozytywnie na mikroflorę przewodu pokarmowego.

Pobudzają wzrost i aktywność bakterii odpowiedzialnych za fermentację w jelicie grubym prowadząc do poprawy zdrowia.

Prebiotyki zwiększają ilość bakterii fermentacji mlekowej w przewodzie pokarmowym oraz hamują rozrost gnilnej mikroflory jelitowej.

Prebiotyki, ich rola w stymulacji układu odpornościowego                                                               

  • zwiększają ilość leukocytów i limfocytów we krwi obwodowej
  • obniżają poziom złego cholesterolu,
  • obniżają pH treści jelitowej,
  • zapobiegają zaparciom,
  • wpływają na częstsze wypróżnianie się, dzięki czemu nabłonek jelita ma krótszy kontakt z karcynogenami (czynnikami rakotwórczymi), a tym samym działają antynowotworowo
  • hamują odkładanie się tłuszczu,
  • pobudzają rozwój korzystnych dla zdrowia bakterii w jelitach,
  • regulują działanie enzymów wątrobowych,
  • łagodzą objawy choroby wrzodowej żołądka, dwunastnicy oraz grzybicy pochwy,
  • zwiększają zdolność organizmu do przyswajanie wapnia i magnezu

Składniki te nazywane są balastowymi i wydalane są z organizmu razem ze stolcem.

Bardzo istotne jest właściwe nawadnianie organizmu by ułatwić organizmowi usuwania zbędnych składników pokarmowych.

Zdrowy styl życia ułatwi tę pracę. O tym jaką wodą nawadniać organizm dowiesz się z bezpłatnego e-booka Żywa Woda, Działanie I Jej Zalety

Prebiotyki – do czego prowadzi ich niedobór w diecie

Niedobór prebiotyków w diecie prowadzi do:

  • obniżenia odporności organizmu,
  • nadwagi,
  • nadciśnienia tętniczego,
  • żylaków,
  • zwapnienia tętnic,
  • nowotworów jelit
  • kamieni żółciowych,
  • cukrzycy,

Nie zapominaj o zdrowym stylu życia!

Prebiotyki – źródła ich występowania

  • celulozy (błonnik) i hemicelulozy. Występują w roślinach korzeniowych, kapustnych, szparagach, łupinach fasoli, ziarnach zbóż jak również w skórce owoców (dlatego tak ważne jest nie tylko pić soki, ale również zjadać całe owoce i warzywa, by nie pozbywać się tych cennych składników).

zdrowy styl życia kalafiory zdrowy styl życia ziemniaki zdrowy styl życia warzywa5

  • pektyny to składniki roślinnych ścianek komórkowych. Znajdują się w miąższu gruszek, jabłek, brzoskwiń, moreli, cytrusów, owocach jagodowych (białe, czerwone, czarne porzeczki, aronia), jak również w pełnym ziarnie w zewnętrznej zdrewniałej (zligninowanej) ich warstwie.

półmisek zdrowy styl życia zdrowy styl życia zestaw owoców zdrowy styl życia warzywa na straganie5

  • ligniny, występują w ananasach, pełnym ziarnie, warzywach liściastych, strączkowych, czy glonach morskich.

zdrowy styl życia zestaw warzyw zdrowy styl życia ziarna zdrowy styl życia łan zboża5

Celulozy i ligniny nie pęcznieją, dlatego określa się je jako wypełniacze, natomiast pektyny są substancjami pęczniejącymi. By mogły spełniać swoje funkcje muszą otrzymać  dostateczną ilość płynów (1).

Zwróć uwagę jak bardzo istotne jest nawodnienie organizmu, gdyż chroni organizm nie tylko przed zaparciami, ale bierze również udział m.in. w procesach przemiany materii, usuwa nadmiar ciepła z potem chroniąc organizm przed przegrzaniem.

Jaką wodą nawadniać organizm i jak ją uzyskać dowiesz się również z artykułu Żywa woda, czy każdy filtr ją wytworzy?
Zauważ, nasz przewód pokarmowy przyjmie, wszystko to, co do niego wprowadzisz. Prowadząc zdrowy styl życia, dostarczysz dobre produkty poprawisz jego funkcjonowanie. Wprowadzisz złe niestety pogorszysz stan swojego zdrowia.

Błonnik pokarmowy – rodzaje

Są produkty, które wpływają na właściwie funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Umożliwiają szybsze i łatwiejsze przechodzenie przez niego treści pokarmowej.
Takim pokarmem jest błonnik, nie dostarczający witamin, soli mineralnych, ani kalorii, a mimo tego  stanowi bardzo ważną część zdrowej diety i jest niezbędny.
Chroni organizm przed różnymi chorobami.
Źródłem błonnika jest żywność pochodzenia roślinnego w/w, która opuszcza nasze ciało z kałem.

Rozróżniamy dwie formy błonnika:

  • rozpuszczalny (pęczniejący w jelitach i wchłaniający do 15 razy więcej wody niż sam waży, tworząc miękki stolec, zaspokaja głód, obniża stężenie cholesterolu we krwi, chroniąc układ krążenia,). Szczególnie dużo jest go w produktach owsianych, roślinach strączkowych i w większości owoców
  • nierozpuszczalny (ten występuje w warzywach i pełnych ziarnach, nie wchłania wody, ale nadaje odpowiednią konsystencję stolcom. Rozmiękcza i formuje kał, obniża możliwość występowania hemoroidów, chroni przed chorobami nowotworowymi, poprawia perystaltykę jelit, zmniejsza wartość energetyczną diety, oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich) Występuje w warzywach i produktach pełnoziarnistych(2)

Obydwie formy błonnika odgrywają istotną role w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.

Błonnik  spowalniając proces trawienia opóźnia uwalnianie cukru do krwiobiegu, czyli pomaga panowaniu nad cukrzycą.

Tabela 1. Zawartość błonnika (włókna) pokarmowego w wybranych produktach (g/100g części jadalnych)

zdrowy styl życia tabela składników pokarmowych 2Źródło: Normy Żywienia Dla Populacji Polskiej – nowelizacja IŻiŻ 2012 pod redakcją prof. dr hab. med. Mirosław Jarosz (3).

zdrowy styl życia tabela składników pokarmowych 3

Źródło: Normy Żywienia Dla Populacji Polski redakcja naukowa Mirosław Jarosz IŻiŻ 2017r(4).

Warto zwrócić uwagę na różnorodność warzyw, owoców ich kiszonek, zbóż,  ziaren, które wprowadzone do diety dostarczają organizmowi dobre białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, sole mineralne, probiotyki, czy prebiotyki.

To te produkty, jak najmniej przetworzone wprowadzone do diety gwarantują zdrowy styl życia, sprzyjają życiu w dobrym zdrowiu, oczywiście przy zachowaniu umiaru.

Jeżeli w naszej diecie jest dużo produktów pochodzenia zwierzęcego, tym więcej  warzyw i owoców powinniśmy uwzględnić w niej.

Zadbaj o różnorodną dietę, a odpłaci Ci zdrowiem.

Czy artykuł ten spełnił Twoje oczekiwania?

Proszę napisz na zgodnieznatura.pl@gmail.com

Autor:

Krystyna Krutewicz

Zgodnie Z Naturą

18.05.2020r

Literatura

  1. Towaroznawstwo Prod. Spożywczych pod red. Prof. A. Lempki PWE W-wa 1970 
  2. Klinika Mayo Zdrowy Układ Pokarmowy, Tłumaczenie: Barbara Grabowska Siwek, Grzegorz Siwek, Wyd. Mada W-wa 2013,
  3. Normy Żywienia Dla Populacji Polskiej – nowelizacja IŻiŻ 2012 pod redakcją prof. dr hab. med. Mirosław Jarosz,
  4. Normy Żywienia Dla Populacji Polski redakcja naukowa Mirosław Jarosz IŻiŻ 2017r.
  5. Pixabay

#aktywność życiowa #bakterie #białka #biegunki #biologia #cukier #dzieciństwo #fermentacja #genetyka #homeostaza #nawodnienie organizmu #opieka zdrowotna #prebioryki #probiotyki #przyzwyczajenia #rodzina #służba zdrowia #sól #środowisko naturalne #status społeczny #styl życia #tłuszcze #układ odpornościowy #używki #węglowodany #wiedza #witaminy #woda #woda żywa #wsparcie rodziny #zaparcia #zarobki #zdrowie #zdrowy styl życia

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *