Artykuł ten powstał w związku z wybuchem pandemii COVID 19. Ma na celu zwrócić uwagę na wartości kiszonek dla naszego zdrowia i odporności organizmu.

To bakterie kwasu mlekowego – probiotyki występujące w kiszonkach, wywierają ten zbawienny wpływ na naszą mikrobiotę, a tym samym chronią przed infekcjami.

Spis treści

Zasady zdrowego stylu życia, a intensywny styl i tempo życia

Ostatnich kilkadziesiąt lat, to czas bardzo intensywnego i przyspieszonego tempa życia, który pokazuje nam, że nie zwracamy uwagi na jego konsekwencje.

Zachłysnęliśmy się żywnością przemysłowo przetworzoną, nieregularnie spożywamy posiłki i bardzo często w pośpiechu.

Żyjemy w ciągłym biegu i stresie, nadużywamy leków, w tym również antybiotyków z byle jakiego powodu.

Taki styl życia spowodował rozwój chorób tzw. „cywilizacyjnych”.

Tymi chorobami są m.in. udar mózgu, zwężenie tętnic, tętniaki, miażdżyca, zawał serca, nadciśnienie, cukrzyca, nadwaga, otyłość, nowotwory (piersi, żołądka, trzustki, macicy, jelita grubego, gruczołu krokowego)

Ten styl życia wywarł ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Zauważ, czym nakarmisz organizm to, to otrzymasz.

Odżywiasz się śmieciowym jedzeniem, to Twoje zdrowie jest też śmieciowe.

Najwyższy czas to zmienić i wprowadzić zasady zdrowego stylu życia, które ostatnio są tak często promowane.

Zasady zdrowego stylu życia – charakterystyka

Z deklaracji Polaków niejednokrotnie wynika, że zdrowie jest najważniejsze. Teoretycznie tak, a jak wygląda w praktyce.

Styl życia, zachowań, trendy żywieniowe uzależnione są od struktury społeczno-ekonomicznej danej grupy. Jej kultury, wykształcenia, miejsca zamieszkania, statusu ekonomicznego.

Nasze wartości, normy, zwyczaje, przyzwyczajenie, przekonania, wiedza na temat swojego zdrowia i chorób – decydują o naszych wyborach.

W tym również o wyborach związanych ze zdrowiem.

Osoba w trudnej sytuacji finansowej będzie miała większy problem z wprowadzeniem w swoje życie zasad zdrowego stylu życia, niż osoba dobrze sytuowana.

Ważne! Nawet drobne zmiany w stylu życia przynoszą dobre efekty, trzeba tylko wprowadzić je w życie.

Pojęcie „zdrowy styl życia” obejmuje m.in. racjonalne odżywianie (zbilansowaną dietę uwzględniającą choroby danej osoby, aktywność fizyczną dostosowaną do jej możliwości, wieku, pory roku), dostarczające organizmowi wszystkie składniki odżywcze i energię.

Dieta uwzględniająca wszystkie grupy produktów z Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej IŻiŻ gwarantuje nam zbilansowaną dietę.

Nie zapominaj o tym, że nasz organizm ma zdolności samonaprawcze. Aby podjął takie działania, musisz dostarczyć mu odpowiedniego paliwa w postaci białka, tłuszczów, węglowodanów, minerałów, witamin.

Dokonuj świadomych wyborów produktów wartościowych tj. zawierających jak najwięcej witamin, minerałów oraz innych niezbędnych składników dla prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu.

Czasami nadmiar jakiejś potrawy przyczyni się do dolegliwości, dlatego warto pamiętać o umiarze w jedzeniu i piciu.

Wyeliminuj ze swojej diety żywność przemysłowo przetworzoną. Wprowadź jak najwięcej świeżych warzyw i owoców. Pamiętaj również o tym, że im więcej jesz mięsa i jego przetworów, tym więcej jedz również świeżych warzyw i owoców. Im bardziej kolorowych tym lepiej.

Potrawy jedzone z umiarem nie szkodzą, jednak trzeba o tym wiedzieć i pamiętać w jakiej postaci.

Kolejny raz przypomnę stwierdzenie słynnego lekarza, alchemika i przyrodnika Paracelsusa „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę”.

Zasady zdrowego stylu życia, a jelita

Nasze zdrowie doprowadziliśmy do osłabienia (ruiny) to najwyższy czas stworzyć odpowiednie warunki organizmowi do samonaprawy.

Zapominasz, że organizm człowieka zamieszkują bakterie, których ilość jest ponad 10 razy większa od liczby komórek naszego organizmu. Tworzą one tzw. mikrobiotę – ekosystem zapewniający utrzymanie właściwego stanu naszego organizmu.

Ten ekosystem dba o nasz układ odpornościowy, ale to od Ciebie  zależy czy, będzie on mocny, czy słaby.

Jeżeli nie karmisz swoich probiotyków prebiotykami, nadużywasz antybiotyków, różnych leków to Twoja flora bakteryjna nie jest w stanie uchronić Cię przed kolejnymi infekcjami.

Najwięcej tych bakterii zamieszkuje w przewodzie pokarmowym. Natomiast w jelitach zwanych naszym „drugim mózgiem” jest ok. 70% wszystkich mikroorganizmów zasiedlających nasze ciało.

Ich rolą jest zapewnienie równowagi naszemu układowi odpornościowemu w zmiennych warunkach.

Wpływ zmian w środowisku na nasze zdrowie

W związku ze zmianami w:

  • środowisku w jakim żyjemy (czystość powietrza, wody, gleby),
  • żywności jaką się odżywiamy (nafaszerowanej pestycydami herbicydami, antybiotykami, chemią i różnorodnymi substancjami dodatkowymi dozwolonymi),
  • nagromadzeniem substancji szkodliwych w naszym organizmie w związku z upływem lat (starzeniem się organizmu, a tym samym zwiększonej podatności na infekcje, przebytymi czy istniejącymi chorobami),

    następuje również zmiana struktury „mikrobioty” w każdym organizmie.

Nasza mikrobiota nie ma siły chronić nas przed chorobami.

Jak ją wzmocnić, chcąc żyć w dobrym zdrowiu. Musisz zadbać o odpowiednie mikroorganizmy.

Uzyskamy to, poprzez dostarczenie odpowiedniego pożywienia które zapewni korzystne dla nas efekty zdrowotne(1, 2).

Pamiętaj! To Ty udzielasz zgody na zasiedlenie swojego organizmu dobrymi, bądź złymi mikroorganizmami.

Zasady zdrowego stylu życia, a mikrobiota

Bakterie zamieszkujące nasz organizm odpowiedzialne są  m.in. za:

  • zapewnienie zaopatrzenia organizmu w potrzebne składniki (np. witaminy (B (B1, B2, B6, H, B12), PP-niacynę, kwas foliowy),
  • wpływają na powstawanie aminokwasów, kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, oraz ich wchłanialność,
  • zwiększają wydolność układu immunologicznego,
  • poprawiają i wspomagają procesy trawienne,
  • zmniejszają wchłanialność substancji toksycznych,
  • przeciwdziałają biegunkom, zaparciom,
  • obniżają zły cholesterol we krwi oraz ciśnienie krwi,
  • zmniejszają rozwój komórek nowotworowych,
  • jak również rozkład i fermentację niestrawionych resztek pokarmu,
  • oraz chronią przed inwazją patogenów np. poprzez produkcję związków przeciwbakteryjnych.

Jak widzisz ich rola jaką pełnią w naszym życiu jest bardzo ważna. Jednak to my musimy wspomóc mikrobiotę dostarczając odpowiednią pożywkę w postaci probiotyków występujących przede wszystkim w:

  • sfermentowanych produktach mlecznych (kwaśne mleko, kefiry, jogurty, maślanki),
  • kiszonych warzywach i owocach, ciastach na zakwasie, piwie, winie.

zasady zdrowego stylu zycia kiszonkipapryka kiszonazasady stylu zycia ogórki kiszonezdrowy styl życia buraki kiszone3

Kiszenie, to nie tylko sposób konserwowania produktów, ale również wzbogacania ich w składniki odżywcze i smakowe.

Zasady zdrowego stylu życia, a kiszonki

Dlaczego kiszonki są tak ważne? Bo nie tylko są proste w zrobieniu, ale każdego z nas jest na nie finansowo stać.

Dokładnie wiesz co jesz, a przy okazji wzbogacasz swoją dietę i równocześnie zdrowie, dbając o układ odpornościowy.

jogurtzasady zdrowego stylu zycia kefirzasady zdrowego stylu zycia razowy chleb 3

Oprócz walorów smakowych kiszonki są skarbnicą m.in.

  • witamin grupy B (B1, B2, B3), C, A, E, K,
  • minerałów (magnezu, fosforu, wapnia, potasu). 

Regulują procesy:

  • przemiany materii,
  • ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów.
  • wpływają na stan naszej skórę,
  • wzmacniają włosy i paznokcie,
  • a ponadto chronią przed anemią ułatwiając przyswajalność żelaza.

Tylko od Ciebie i Twojej twórczości zależy, jaką kiszonkę zrobisz, czy z jednego warzywa, grzybów, owocu czy z kilku, czy połączysz warzywa z owocami i w jakich proporcjach.

Nie pasteryzuję kiszonek bo chcę mieć żywe probiotyki, przechowuję je w lodówce.

Jakie przyprawy do jakich kiszonek, to wyzwanie i możliwość eksperymentów kulinarnych. One  prowadzą do odkrywanie nowych smaków oraz dają nieograniczone możliwości komponowania zdrowych, smacznych potraw.

Zrobienie kiszonki nie zabiera dużo czasu, ale daje niesamowicie dużo korzyści dla zdrowia.

Do kiszenia dodajemy przyprawy poprawiające nie tylko smak i zapach. Chronią one produkt przed rozwojem pleśni, drożdży.            

Posiadają właściwości konserwujące np. koper, gorczyca, kolendra, czosnek, chrzan, imbir, liście chrzanu, liście dębu, liście wiśni, czy czarnej porzeczki, jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, gałązki estragonu również cząbru, strąki ostrej papryki, czy mielonej.

Czosnek, chrzan – hamują rozwój bakterii, garbniki występujące w liściach poprawiają jędrność ukwaszonych produktów.

Proces kiszenia

Na proces kiszenia ma wpływ wiele czynników. To Ty decydujesz jakich przypraw użyjesz i jaki smak zaakceptujesz, sprawdzając proces kiszenia oraz to, jak długo będzie on trwał.

Czy przygotowując kiszonkę dodałaś zakwas z poprzedniego kiszenia.

Kiedy nabierzesz doświadczenia będzie o wiele prościej, zgodnie z powiedzeniem „ćwiczenie czyni mistrza”.

Jeżeli do tej pory nie robiłeś/aś kiszonek, to przepisy znajdziesz w internecie, zawsze możesz dostosować je do swoich smaków i potrzeb.

Zapamiętaj! zanim cokolwiek zjesz, sprawdź, czy warto to jeść oraz  w jakiej postaci i w jaki sposób.

Probiotyki są bardzo wrażliwe, więc dokarmiaj je prebiotykami. Artykuł na temat prebiotyków znajdziesz TUTAJ.

Probiotyki i prebiotyki są również bardzo ważne.

Powodzenia, napisz czy artykuł te przypomniał Ci coś, o czym zapomniałaś/łeś lub  czegoś nowego się nauczyłaś/łeś, ewentualnie jaki temat mam poruszyć w następnych artykułach.

Czekam i dziękuję za inspirację.

Więcej na temat jakości żywności przeczytasz na stronie TUTAJ.

Krystyna Krutewicz

Zgodnie Z Naturą

zgodnieznatura.pl@gmail.com

04.05.2020r

 Wykorzystana literatura 

  1. https://food-forum.pl/artykul/kompendium-dietetyka-cz-1-probiotyki
  2. http://www.phie.pl/pdf/phe-2014/phe-2014-3-541.pdf
  3. https://pixabay.com/pl/photos/zachowywanie-canning-zachowuje-248030/

#cukrzyca #dieta #jedzenie z umiarem #jedzenie #jelita #kiszonki #mikrobiota #minerały #nadciśnienie #naturalne konserwanty #nowotwory #odporność organizmu #organizm #prebiotyki #probiotyki #proces kiszenia #rola kiszonek #rozwój bakterii #tętniaki #układ pokarmowy #witaminy #zawał serca #zbilansowana dieta #zdrowie #zdrowy styl życia #żołądek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *